Izbori za američkog predsjednika: Glasovi iz ovih 9 država bit će ključni

0
Prevela i priredila: L. R.
Izbori za američkog predsjednika: Glasovi iz ovih 9 država bit će ključni
Foto: CNN / Ilustracija

Postoji 50 američkih država, ali samo nekolicina može odlučiti o izboru američkog predsjednika.

Budući da se većina država već oslanja na izrazito konzervativne ili liberalne, aktuelni predsjednik, republikanac Donald Trump i njegov protukandidat, demokrata Joe Biden provest će posljednja dvije sedmice kampanje ciljajući područja na bojnim poljima gdje bi nekoliko hiljada birača moglo biti presuditi izbore.

Devet država u nastavku vjerojatno će odlučiti ko će živjeti u Bijeloj kući nakon 20. januara 2021. Dodajmo da je prag za osvajanje predsjedničkog mjesta 270 elektorskih glasova, piše CNN.

Michigan: 16 elektorskih glasova

Trump je ovdje pobijedio 2016. godine, sada država naginje Bidenu. Niti Hillary Clinton, niti bilo ko drugi nisu očekivali zapanjujuću Trumpovu pobjedu u Michiganu 2016. Bio je to odlučujući trenutak privlačnosti Trumpizma prema glasačima bijele radničke klase, otuđenim globalizacijom. Biden, koji kopa po margini Trumpa s bijelim, manje obrazovanim glasačima, mogao bi biti puno jači kandidat od Clintona u državi Wolverine. Također se oslanja na veliki odaziv glasača crnaca u Detroitu i snažnu podršku u njegovim predgrađima.

Wisconsin: 10 elektorskih glasova 

Trump je ovdje pobijedio 2016. godine, sada država naginje Bidenu. Još jedna država za koju su demokrati mislili da su je imali u torbi 2016. No, poput Michigana, Wisconsin je vidio lomljenje baze liberalne moći kroz deindustrijalizaciju, sporazume o slobodnoj trgovini koje su podržali washingtonski demokrati i slabljenje utjecaja sindikata. Trump će ovdje, gotovo je sigurno, dominirati u ruralnim područjima, ali Biden traži velike pobjede u Milwaukeeju, njegovom predgrađu i liberalnom sveučilišnom gradu Madisonu.

Iowa: 6 elektorskih glasova.

Trump je pobijedio 2016. godine, sada je neriješeno. Trump ne bi trebao braniti Iowu, državu u kojoj je nadmašio pobjedu s devet bodova više od Clinton. Pogledate li kartu rezultata države Hawkeye, ona je gotovo sva crvena (republikanci) - osim najvećih centara oko glavnog grada države Des Moinesa, Cedar Rapidsa i istočnog grada Davenporta. Trump je poljoprivrednicima "poprskao" milijarde dolara pomoći, ali oni u Iowi osjetili su teret njegovog trgovinskog rata s Kinom. Sada se COVID-19 stravično širi u državi, naglašavajući Trumpovo pogrešno postupanje s pandemijom, piše CNN.

Ohio: 18 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016. godine, sada je neriješeno. Predsjednik Barack Obama osvojio ga je dva puta, ali ova višegodišnja ljuljaška na srednjem zapadu postala je bliža republikancima posljednjih godina. Bidenov apel bijeloj radničkoj klasi i starijim glasačima ovdje mu daje priliku. Nijedan republikanac nikada nije izgubio Ohio i osvojio predsjedničko mjesto. A ako Trump ovdje izgubi, tu je za njega kraj, jer će manje konzervativne srednje zapadne države tada vjerovatno također otići za Bidena.

Pennsylvania: 20 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016. godine, sada se naginje Bidenu. Trumpova pobjeda prije četiri godine završila je nizom od šest uzastopnih demokratskih pobjeda u Keystoneu. Ključ Bidena ovdje je da ostvari veliku podršku u Philadelphiji i Pittsburghu i njihovim predgrađima, dok Trump računa na glasove u duboko konzervativnim, ruralnim područjima i manjim gradovima poput Scrantona, u kojem je bivši potpredsjednik rođen 1942. godine.

Sjeverna Karolina: 15 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016, sada je neriješeno. Prvi znaci da se Sjeverna Karolina premještala iz solidne republikanske u državu neodređenih glasača pojavili su se kada ga je Obama tijesno osvojio 2008. Kao i Virginia, ovdje postoji rastuća demokratska koalicija: afroamerički glasači i prigradski, obrazovani, etnički raznoliki glasači koje je privukla tehnološka industrija, univerziteti i medicinski centri svjetske klase Ovo je jedna od onih država u kojima će se navodna "tiha većina" novih Trumpovih glasača morati ostvariti ako će predsjednik osvojiti drugi mandat.

Georgija: 16 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016, sad je neriješeno. Demokrati već nekoliko izbornih ciklusa maštaju o preokretanju Georgije na konzervativnom dubokom jugu. Rastuća crnačka srednja klasa i rastuća predgrađa u kojima Trump loše prolazi daju im ovaj put dodatnu nadu, a predsjednik je prisiljen igrati odbranu u drugoj državi koju je ugodno pobijedio 2016. 

Arizona: 11 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016. godine, sada se naginje Bidenu. Još jedna država u kojoj promjenjiva demografija daje demokratima priliku da zamijene eroziju njihove tradicionalne koalicije na Srednjem zapadu. Arizona je bila dom oca modernog konzervativizma Barryja Goldwatera i ima neke od predsjednikovih najžešćih pristaša. No, demokrati vjeruju da je država zrela za promjenu. Glasači u državi Grand Canyon izabrali su demokratskog senatora 2018. godine, a čini se da će u novembru na sjedište pokojnog Johna McCaina smjestiti još jednog - bivšeg astronauta Marka Kellyja.

Florida: 29 elektorskih glasova

Trump je pobijedio 2016, sad je neriješeno. "Swing" stanje svih "swing" stanja, piše CNN. Florida je bila epicentar zloglasnih i spornih izbora 2000. godine na kojima je Vrhovni sud na kraju predao predsjedništvo Georgeu W. Bushu. Fascinantna politička krpica, Florida ima sve, tvrdoglavi "trumperi" u svom konzervativnom ruhu, nesrazmjerna populacija penzionera koja voli Trumpa, širenje predgrađa koji, čini se, pokrivaju većinu državne i politički aktivne venezuelske i kubanske dijaspore kao i procvat hispanske kulture oko Miamija. O Floridi gotovo uvijek odlučuje manje od nekoliko postotnih bodova. Nemamo pojma ko će osvojiti "Sunshine State". Ali znamo da će biti blizu.

Ko su to elektori?

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama se određuje ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD. Izbori se održavaju svake četvrte godine na izborni dan, koji je od 1845. utorak iza prvog ponedjeljka u novembru. Izbori se održavaju posredno, odnosno na njima se ne biraju predsjednik i potpredsjednik, nego članovi Elektorskog kolegija (engl. Electoral College) koji se biraju zasebno u 50 saveznih država i saveznom distriktu Columbia.

Tako sastavljeni kolegij broji 435 članova i oni obično do početka januara formalno izaberu predsjednika i potpredjednika s kandidatske liste (engl. ticket); ako nijedan od kandidata ne postigne apsolutnu većinu, izbor preuzima Predstavnički dom Kongresa te se tako izabrani predsjednik formalno inaugurira i preuzima dužnost 20. januara, odnosno 21. januara ukoliko taj datum zapadne nedjelja.

Sve savezne države i Distrikt Columbia su svojim zakonima utvrdile da se članovi Elektorskog kolegija (elektori) biraju od strane birača; kao kandidati u pravilu služe najistaknutiji i najugledniji članovi političkih stranaka u njima. Sve države, s izuzetkom New Hampshirea i Nebraske predviđaju izbor lista po načelu "pobjednik uzima sve", odnosno stranačka lista koja osvoji najviše glasova u pojedinoj državi dobija sve njene elektore. Elektori u teoriji mogu glas dati svakome kome požele, ali u pravilu ga daju kandidatima stranačke liste; slučajevi tzv. nevjernih elektora koji ih daju nekome drugome su prilično rijetki.

Izborni proces formalno započinje mjesecima prije izbornog dana, i to na početku godine, kada se po državama počinju održavati predizbori na kojima članovi ili simpatizeri pojedinih stranaka biraju delegate za stranačke konvencije koje, najčešće tokom ljeta, izabiru predsjedničke kandidate. Posljednji izbori za predsjednika su održani 8. novembra 2016. godine, a sljedeći izbori će biti održani 3. novembra 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije