Izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu: Konzervativci skupili 26 puta više novca od Laburista

Fena
Izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu: Konzervativci skupili 26 puta više novca od Laburista

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona prikupila je 26 puta više sredstava u političkim donacijama od najveće opozicione Laburističke stranke u prvoj sedmici predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Izborna komisija objavila je da su Konzervativci prikupili 5,7 miliona funti (više od 12 miliona i 500.000 maraka) od 6. do 12. novembra, dok su Laburisti Jeremy Corbyna prikupili samo 218.500 funti (više od 618.100 maraka)..

Sudeći prema tim ciframa, Laburisti zaostaju čak i za dvije manje stranke po prikupljenim sredstvima, iako Laburisti namjeravaju prikupiti više novca od manjih donacija koje su ispod donjeg praga finansiranja od 7.500 funti (više od 16.500 maraka) koji je postavila komisija.

Liberalni demokrati prikupili su 275.000 funti (više od 607.000 maraka), dok je Stranka Brexita Nigela Faragea prikupila 250.000 funti (više od 550.000 maraka).

Najveći donator Konzervativaca je pozorišni producent John Gore, koji je dao milion funti (više od dva miliona maraka). On je bio najveći donator stranke i u prošloj godini.

Naredna tri najveća dontora su putnička kompanija Trailfinders, te firme Countrywide Developers i WA Capital, od kojih je svaka donirala stranci po 500.000 funti (više od milion maraka).

Današnja vijest pružit će dodatni podsticaj Konzervativnoj stranci dok koordinira reklamnu kampanju i popunjavanje predizbornih štabova osobljem do izbora 12. decembra.

Krajem prošle godine, Konzervativci su prijavili prvi deficit u osam godina i bili su težoj finansijskoj situaciji od Laburista, sudeći po godišnjim izvještajima objavljenim u augustu.

Stranka je, ipak, nadmašila Laburiste u ovoj godini kada je postalo očigledno da se Ujedinjeno Kraljevstvo kreće u pravcu novih izbora, dok je Johnson lično nadmašio rekord od najviše prikupljenog novca za jednog britanskog političara u njegovim nastojanjima da postane premijer u ovoj godini, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije