Izbacio ženu u nikabu: Da li je vozač autobusa postupio po zakonu?

J. M.
Izbacio ženu u nikabu: Da li je vozač autobusa postupio po zakonu?

Javnost u Holandiji uzbudio je incident koji se desio u ponedjeljak navečer u gradu Steinu u pokrajini Limburg. Tamo je vozač autobusa transportnog preduzeća Arriva izbacio iz vozila muslimanku obučenu u nikab.

To je prvi put od uvođenja zabrane pokrivanja lica da je putniku uskraćen pristup javnom prijevozu u Holandiji, izvještava De Telegraaf.

Kada je žena u nikabu ušla u autobus, vozač joj je naložio da napusti vozilo. Nakon što je ona to odbila, vozač je pozvao policiju. Na kraju je policija izvela muslimanku iz autobusa.

Vozač se nije u potpunosti pridržavao internih smjernica, rekli su nadležni eksperti javnog prijevoza i glasnogovornik Arriva. 

Naime, vozaču je bilo dopušteno da od žene zatraži da napusti autobus, ali ne i da odbije vožnju dok ona ne izađe.

"Situacija je delikatna. Problem je što vozači ili kondukteri nemaju ovlaštenja da sprovode zakon. Polazište je da građani uvijek moraju imati usluge javnog prijevoza. Ako neki putnik, ovaj put u nikabu, ne želi izaći, ne možete reći: 'Ne vozim dalje'. Zato je ovaj zakon tako teško provesti. Vozaču je zato omogućeno da pozove policiju", rekao je Pedro Peters iz Udruženja vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije