Italijanski političar koji se protivi cijepljenju obolio od vodenih kozica

Radiosarajevo.ba
Italijanski političar koji se protivi cijepljenju obolio od vodenih kozica
Foto: globalist.it / Massimiliano Fedriga

Italijanski političar Massimiliano Fedriga, član desničarske stranke Sjeverna liga, koja se protivi cijepljenju, obolio je od vodenih kozica.

„Dobro sam, kod kuće sam i oporavljam se. Zahvaljujem svima“, napisao je 38-godišnji Fedriga na društvenim mrežama nakon što je pušten iz bolnice, prenosi Daily Mail.

Fedriga je bio veliki protivnik toga da se u Italiji uvede obavezno cijepljenje djece za 12 bolesti među kojima su i vodene kozice, piše italijanski lavanguardia.com.

Podsjetimo, italijanska vlada donijela je odluku da se sva djeca moraju cijepiti protiv 12 čestih bolesti prije nego što se upišu u školu.

Procijepljenost u Italiji opada posljednjih godina, protiv ospica je pala ispod 80 posto, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je 95 posto, za što talijanski premijer Paolo Gentiloni krivi „širenje antiznanstvenih teorija“.

Fedriga je poznat po protivljenju odluci da se propiše obvezno cijepljenje protiv 12 bolesti, uključujući i vodene kozice. Zalaže se za to da se roditeljima prepusti donošenje odluke o tome hoće li cijepiti djecu.

Zagovornike obveznog cijepljenja nazivao je „staljinistima“, no ipak ističe kako je on svoju djecu cijepio.

Koalicijski partneri Sjeverne lige, populistički pokret Pet zvjezdica, također se protivi obveznom cijepljenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije