Italijanski grad pogođen zemljotresom želi tužiti 'Charlie Hebdo'

Fena
Italijanski grad pogođen zemljotresom želi tužiti 'Charlie Hebdo'
/ Charlie Hebdo
Italijanski gradić Amatrice traži poduzimanje pravnog postupka protiv francuskog satiričnog magazina "Charlie Hebdo".

To je zbog karikature koja prikazuje žrtve zemljotresa kao vrste tjestenine, te još jedne koja sugerira da je mafija kriva za smrt skoro 300 osoba.

Uz jednu od ovih karikatura pod nazivom “Zemljotres na italijanski način”, na kojoj je prikazan okrvavljen čovjek u zavojima, piše “makaroni u paradajz sosu”, izgrebana žena s oteklinama “makaroni sa sirom”, te srušena zgrada iz koje vire krv i stopala “lazanje”.

Nakon što su Italijani bijesno reagirali, magazin, poznat po provokativnim karikaturama koje razbijaju tabue, objavio je još jednu karikaturu koja prikazuje osobu poluzatrpanu pod ruševinama i uz koju piše: “Italijani… nije vam 'Charlie Hebdo' gradio domove, već mafija!”

Gradić Amatrice je 24. augusta sravnjen sa zemljom usljed zemljotresa.

Lokalne vlasti su karikature nazvale “jezivom, bezosjećajnom i apsurdnom uvredom za žrtve”, rekao je za Reuters Mario Cicchetti, advokat u gradskoj vijećnici Amatricea.

Vlasti su zatražile od lokalnog tužioca da istraži "Charlie Hebdo" zbog “teške klevete” - krivičnog djela za koji bi grad tražio obeštećenje.

Iako su karikature objavljene u Francuskoj, Cicchetti je rekao da bi pravni postupak mogao biti prenesen u Italiju jer su te karikature dostupne i širom Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije