Italija: Odbrana traži oslobađajuću presudu za bh. državljanina Waltera Halilovića

J. M.
Italija: Odbrana traži oslobađajuću presudu za bh. državljanina Waltera Halilovića
Tužitelj Emilio Pisante zatražio je 7,5 godina zatvorske i 2.500 eura novčane kazne, odbrana insistira na oslobađajućoj presudi.

To su dvije strane procesa na u sudu u Paviji, gradu u italijanskoj pokrajini Lombardija, kojem izviještava Il Piacenza.

U glavnoj ulozi je 39-godišnji državljanin BiH Walter Halilović koji je optužen da je 11. novembra 2014. ukrao kombi s mobitelima, računarima i drugim predmetima.

Slučaj je prilično nejasan. Tužilac iznosi tezu da je Halilović je spornog dana vozio van Chrysler i navodno iscenirao kvar da bi zaustavio kombi s infomatičkom opremom, a onda svom poznaniku omogućio da ga ukrade i odveze.

Četiri dana nakon incidenta kombi je pronađen prazan, a istraga je usmjerena u pravcu Halilovića. Tužilac se takođe fokusirao na prepoznavanje Halilovića kroz fotografije koje su prikazane svjedocima.

Međutim, prema advokatu odbrane Fabriziju Aronici, tužilac nije pribavio dokaze već samo pretpostavke. Štaviše, Aronica insistira da nije sigurno ni to da su svjedoci prepoznali Halilovića.  Šest mjeseci nakon pljačke o počiniocu se govorilo kao o 45-godišnjem muškarcu, dok je bh. državljanin tada imao 34 godine.

Također bilo je govora o sijedom počinitelju svijetle puti, dok je Halilović tamnijeg tena i crne kose. Ukratko, odbrana smatra da nedostaju ozbiljne, nedvosmislene i dosljedne indicije da se zločin pripiše Bosancu.

Konačnu odluku donijet će sudsko vijeće kojim predsjedava Gianandrea Bussi, a čine ga i Laura Pietrasanta i Ivan Borasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije