Italija: Djeca koja nisu vakcinisana, neće se moći školovati

Radiosarajevo.ba
Italija: Djeca koja nisu vakcinisana, neće se moći školovati
Fena / Ilustracija
Italijanska vlast je odlučila da roditelje zakonski obavežu da vakcinišu svoju djecu kao uslov za početak školovanja, piše Unilad.

Zakon je usvojen nakon nekoliko mjeseci nacionalne debate o njemu.

Škole će imati pravo da iz nastavnog procesa isključe djecu ispod šest godina starosti za koju roditelji nemaju dokaz da su vakcinisana.

Roditelji djece od šest do 16 godina starosti, a čija djeca nisu vakcinisana ili nemaju dokaz da su vakcinisana rizikuju da budu novčano kažnjeni do 500 eura.

Zakon je nazvan Lorenzin po bivšoj ministrici zdravstva Beatrice Lorenzin. Usvajanje zakona je uslijedilo nakon što je broj oboljelih od ospica naglo porastao.

Unilad podsjeća na uvjeravanje Svjetske zdravstvene organizacije da je vakcina "sigurna, učinkovita i jeftina" za liječenje ospica i drugih zaraznih bolesti koje mogu biti smrtonosne ako se ne medicinski ne tretiraju adekvatno.

Novi zakon je već počeo davati rezultate. U Bolonji je od pet hiljada djece, čiji roditelji nisu mogli dokazati da su vakcinisana, njih 300 isključeno iz nastavnog procesa, navodi Unilad

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije