Istraga o zloupotrebi sredstava: Državni tužilac želi razgovarati s Trumpovim sinom

0
Radiosarajevo.ba
Istraga o zloupotrebi sredstava: Državni tužilac želi razgovarati s Trumpovim sinom
Foto: EPA-EFE / Trumpovi

Pravobranilaštvo Washington DC-ja obavijestilo je sina predsjednika Donalda Trumpa, Donalda Trumpa mlađeg, da ga želi intervjuirati u sklopu istrage zloupotrebe inauguralnih sredstava njegovog oca, kazao je glasnogovornik ureda za CNN.

Zahtjev za intervju dolazi nakon što su nove informacije o ulozi Trumpa mlađeg otkrivene u sudskim spisima ranije ove sedmice.

U januaru 2020. državno odvjetništvo DC-a tužilo je Trumpovu organizaciju i predsjednički inauguracijski odbor navodeći da su zloupotrijebili više od milion dolara koje je neprofitna organizacija prikupila "grubo preplativši" za korištenje prostora za događaj u hotelu Trump u Washingtonu za inauguraciju 2017. godine.

Ranije ove sedmice, državno odvjetništvo reklo je u sudskom spisu da je tokom istrage pronašlo nove dokaze da je Upravni odbor "nepropisno protratio svoj fond kada je Loews Madisonu platio gotovo 50.000 dolara za blok hotelskih soba".

"Ovu je rezervaciju dogovorio osobni asistent Donalda Trumpa mlađeg, u Trumpovoj organizaciji. Ugovor je u ime Trump organizacije izvršio bliski lični prijatelj Donalda Trumpa mlađeg, po imenu Gentry Beach", piše u podnesci sudu.

Predsjednički inauguralni odbor nije bio dio ugovora, tvrdi državno odvjetništvo, ali nakon što Trump organizacija nije uspjela platiti račun, agencija za naplatu kontaktirala je Ricka Gatesa, najvišeg zvaničnika odbora, tražeći isplatu. Gates je, prema sudskim spisima, fakturu proslijedio ljudima koji rade na finansiranju inauguracije.

U decembru je predsjednikova kći Ivanka Trump intervjuirana više od pet sati. Tom Barrack, predsjednik osnivačkog odbora, smijenjen je 17. novembra, prema podnesku suda. Sudske prijave pokazuju da je i Gates smijenjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije