Ispovijest preživjelog s nestalog broda u Atlanskom okeanu na kojem je Dino

Radiosarajevo.ba
Ispovijest preživjelog s nestalog broda u Atlanskom okeanu na kojem je Dino
Foto: Jutarnji.hr / Dino Miškić i Bourbon Rhode

Ruski pomorac Igor Morozov, jedan od trojice preživjelih, tvrdi da zna zašto je potonuo brod Bourbon Rhode na kojemu je kapetan bio Šibenčanin Dino Miškić.

Prijateljica nestalog pomorca Dine: Ovako izgleda potraga. Vidite li nešto na slici?

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i dalje traje. Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. septembra, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dina Miškića iz Šibenika. Za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem nastavljena je velika potraga.

Vlasti francuske prefekture Martinik donijele su odluku o prekidu aktivne potrage za hrvatskim kapetanom i ostalim nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, potonulog 26. septembra.

Nakon potonuća francuskog tegljača, spasioci su pronašli trojicu preživjeli pomoraca te tijela četvorice preminulih.

Jedan od trojice preživjelih s Bourbon Rhodea je ruski pomorac, 58-godišnji Igor Morozov. 

Večernji list objavio je Morozovljevu dramatičnu priču koju im je prenio njegov sin. Njegov otac se, kaže, oporavlja od teških ozljeda dobivenih prilikom havarije broda.

“Cijeli dan i cijelu noć bacalo nas je ledeno more amo-tamo. Ni sam ne znam kako, ali držao sam se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su nas sve dalje od mjesta gdje je potonuo naš brod, Bourbon Rhode”, kazao je Morozov koji je hrvatskog kapetana Dinu Miškića zadnji put vidio prije evakuacije.

Svaki je krenuo na svoju splav od ukupno četiri koje su pobacali u more. Uz Morozova na splavi su bila još četiri pomorca, no dvojica nisu izdržali – napustila ih je snaga i ostali su usred oceana. Kada je sljedećeg dana oluja popustila, Morozov se uspio popeti na splav s još dvojicom kolega iz Ukrajine.

“Ja znam zašto je brod potonuo”, kaže Morozov te nastavlja kako je primijetio da su gotovo svi poklopci grotla na brodu otvoreni i da kroz njih ulazi voda.

Nekoliko je poklopaca, kaže, bilo zatvoreno, ali kao i da nisu. Brtvilo oko njih, koje bi trebalo biti apsolutno nepropusno, u potpunosti je popustilo pa je i kroz te otvore ulazilo more. Kada je postalo jasno da strojevi ne rade i da nema spasa, naređena je evakuacija.

Morozov je osobno pregledao i pripremio za korištenje sva četiri splava za spašavanje. Tada je i zadnji put vidio Dinu Miškića te s četvoricom kolega skočio za jednom splavi. No, umjesto da se ona automatski aktivira i napuše, ostala je vezana za brod koji ju je vukao za sobom, ravno prema dnu.

“Nismo imali nož za prerezati uže. Pokušavali smo se odvojiti od broda, vukli, trzali, ali uzalud. U jednom trenu je uže puklo, a splav se oslobodila i napuhala, ali i prevrnula”, ispričao je Morozov.

On i četvorica kolega držali su se za splav i plutali jer zbog valova visokih i do 15 metara nisu mogli popeti se na splav. More ih je nosilo sve dalje i nisu vidjeli ništa. Vjetar je, kaže, raspršio kapljice s površine stvarajući vodeni dim.

“Nismo mogli disati. Kao da smo udisali more”, ispričao je Morozov, a njegov sin isto prepričao Večernjem listu.

Potraga za hrvatskim kapetanom: Uočena splav na Atlantiku, brodovi promijenili smjer

Za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem nastavljena je velika potraga. Kako javčljaju hrvatski mediji, postoje pouzdane informacije da je uočeno nešto na području havarije broda Bourbon Rhode i da su brodovi upućeni prema toj lokaciji.

U toj nadljudskoj borbi i očajničkom držanju za splav ruski je pomorac zadobio teške ozljede i sva mu je koža oguljena. Dvojici njegovih kolega snaga je popustila, val ih je odbacio i odvojili su se od splavi. Njihova su tijela kasnije pronađena. Tek drugog dana, kada se razdanilo, Igor i dvojica ukrajinskih kolega popeli su se na splav i tamo dočekali dolazak jednog teretnog broda koji ih je prebacio do francuske fregate.

Svoje su iskaze dali policiji i osiguravajućoj kući kompanije Bourbon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije