Islamske zemlje: Proglasiti Istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine

Fena
Islamske zemlje: Proglasiti Istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine
Lideri više od 50 islamskih zemalja, članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) proglasit će Istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine.

Također, pozvat će sve države da priznaju državu Palestinu i njen okupiranu okupiranu prijestolnicu, javila je agencija  Reuters pozivajući se na nacrt deklaracije sa samita koji se danas održava u Istanbulu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je objavio nacrt zaključaka u kojima se precizira da OIC-a smatra da je odluka Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, znak da se "SAD povlači s pozicije sponzora mirovnog procesa na Bliskom istoku".

OIC-a će, kako se očekuje, snažno osuditi takav korak cijeneći da se njime "svjesno podrivaju svi mirovni napori, te podstiče ekstremizam i terorizam kao prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti."

Varedni samit OIC-a sazvao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a svi učesnici su žestoko kritizirali odluku SAD-a koja je izazvala novu nestabilnost u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije