Islamska država u Siriji konačno poražena

Radiosarajevo.ba
Islamska država u Siriji konačno poražena
Foto: wiki / Napad koalicije na Kobane

Islamska država (ISIL) u subotu se suočila s konačnim porazom u Siriji nakon što su snage uz američku podršku koje se bore protiv džihadista saopćile da su se približile nihovom posljednjem bastionu u blizini iračke granice, privodeći kraju četverogodišnje napore na uništenju radikalne grupe.

isil-sirija-napad.jpg - undefined

Foto: Printscreen

Iako bi pad Baghouza, mjesta na istoku Sirije na obali rijeke Eufrat, označio prekretnicu u vojnoj kampanji protiv Islamske države, ona ostaje prijetnja, koristeći gerilsku taktiku i držeći neke puste krajeve koji se nalaze zapadnije.

Brojni protivnici, kako lokalni tako i međunarodni, suprotstavljaju se Islamskoj državi nakon što je proglasila „kalifat“ na velikim površinama teritorije koje je osvojila tokom ofanziva u Siriji i u susjednom Iraku.

Ilustracija - undefined

Arhiv: Ilustracija

Na hiljade boraca i sljedbenika Islamske države, koji su se povukli u Baghouz dok je grupa postepeno potiskivana s teritorije pod njenom vlašću, pohrlilo je na mali komad teritorije s raštrkanim selima u pokrajini Deir al-Zor tokom proteklih nekoliko sedmica.

Njihova evakuacija odgađala je završnu ofanzivu do petka navečer kada su snage uz američku podršku napredovale i nisu stale dok ISIL-ovci nisu poraženi, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije