ISIL ima novog vođu: Al-Salbi nasljednik Bagdadija

Radiosarajevo.ba
ISIL ima novog vođu: Al-Salbi nasljednik Bagdadija
Foto: Twitter / Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi

Novi vođa ISIL-a, kako su za The Guardian potvrdila dva izvora, je Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. On je jedan od osnivača ove terorističke grupe te je predvodio njihove operacije širom svijeta, poput porobljavanja jazidske etničke manjine u Iraku.

Salbi je imenovan za vođu nekoliko sati nakon ubistva Abu Bakr al-Baghdadija u oktobru prošle godine. Rođen je u iračkom gradu Tal Afari, a porijeklom je iz turkmenske obitelji te je jedan od rijetkih vođa koji nije Arap. Školovao se na univerzitetu u Mosulu gdje je diplomirao šerijatsko pravo. U ISIL-u se smatra jednim od glavnih ideologa i tumača vjerskih propisa.

Poznat je i pod ratnim imenom Haji Abdullah, a u nekim krugovima i kao Abdullah Qardash. Američke snage zatvorile su ga 2004. godine u zatvor Camp Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao Bagdadija. Vjeruje se da ima najmanje jednog sina.

SAD je ponudio 5 miliona dolara za Salbijevu smrt

Prije Bagdadijeve smrti SAD je ponudio 5 miliona dolara za smrt Salbija i još dvojice visokorangiranih članova Islamske države. Smatra se da od Bagdadijeve smrti nastoji konsolidirati vodstvo ISIL-a, sastavljeno sada uglavnom od nove generacije, koja nije imala vodeće uloge u borbi protiv američkih snaga i iračkom građanskom ratu.

Trenutno ISIL-ova snaga nije ni blizu onoj s vrhunca moći, kad je sredinom 2014. godine Bagdadi sebe proglasio kalifom. No, od poraza u ožujku prošle godine pokazuju znakove regrupiranja.

Kurdske snage u sjevernom Iraku od prošlog ljeta upozoravaju na rastuće napade u centru i na sjeveru zemlje. Od 20.  do 26. decembra prošle godine ISIL je preuzeo odgovornost za 106 napada kojima, kako tvrde, osvećuju Bagdadijevu smrt. 

Jedan viši kurdski službenik u Iraku potvrdio je za The Guardian kako su njihove mreže u seoskim predjelima uglavnom ostale neokrznute.

“Uostalom, članovi ISIL-a u Iraku i dalje primaju mjesečno svoje plaće te idu na treninge u zabačenim planinskim predjelima. Ta mreža omogućuje da njihova organizacija preživi, čak i ako je vojno poražena”, rekao je.

A potraga za Salbijem ide čak i do Turske. Tamo je njegov brat predstavnik političke stranke Turkmenska Iračka fronta. Vjeruje se da je novi lider ISIL-a s bratom održavao kontakte dok nije imenovan vođom ove terorističke organizacije.

Moguće da se Salbi nalazi negdje zapadno od Mosula

Obavještajne službe malo toga znaju o Salbijevom kretanju, no pretpostavlja se da nije slijedio Bagdadija u Idlib, već da se nalazi negdje zapadno od grada Mosula. Mosul je, naime, postao utočištem za preostale vođe ISIL-a. Oni se nastoje prikriti među tamošnje stanovništvo, koje je nakon pet godina ratovanja i raseljavanja počelo s obnovom svojih domova i života.

Tako je i Shifa al-Nima, drugi visokorangirani član ISIL-a, za kojeg se vjerovalo da bi mogao postati nasljednikom Bagdadija, prošlog tjedna uhićen u predgrađu Mosula. Odveden je u detencijski centar u kamionu jer je sa svojih 254 kg bio predebeo da stane u policijski auto. 

Osim toga, na granici sa Sirijom nalaze se detencijski kampovi u kojima su smješteni bivši članovi ISIL-a i njihove obitelji.

Europa ne zna što da radi sa zatvorenim pripadnicima ISIL-a

U kampovima  Al-Hol i Al-Roj, koje kontroliraju Sirijske kurdske snage, i dalje se provodi religijska indoktrinacija. Europski čelnici i dalje ne znaju što da radi s tim ISIL-ovim zatvorenicima, kojih ima oko 2000. Jednako se boje i masovnog bijega iz prenapučenih zatvora, ali i političkih posljedica ako im dopuste povratak kući.

Velika Britanija je, primjerice, oduzela državljanstvo nekim od svojih građana, među kojima je i Shamima Begum, koja je u Siriju otišla kad je imala 15 godina. SAD je isto napravio i Hodi Mothani, još jednoj “ISIL-ovoj mladenki”, koja je zatvorena u zapadnoj Siriji u siječnju prošle godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije