Ironija života: Vijeće odbilo mjere protiv klimatskih promjena, pa im poplavila zgrada

Radiosarajevo.ba
Ironija života: Vijeće odbilo mjere protiv klimatskih promjena, pa im poplavila zgrada
Foto: Facebook / Poplavljene prostorije Regionalnog vijeća Venecije

Regionalno vijeće Venecije, koje se nalazi na Velikom kanalu, potopljeno je prvi put u svojoj historiji u utorak navečer - neposredno nakon što je odbacilo mjere za borbu protiv klimatskih promjena.
 
Historijski italijanski grad ove je sedmice dignut na noge zbog najgore poplave u posljednjih 50 godina.

Dramatično u Veneciji: Poplavljena historijska bazilika i gradski trgovi

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u historiji, poplavivši historijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice. Gradonačelnik Luiggi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu, prenosi Tanjug. "Situacija je dramatična. Tražit ćemo od vlade da nam pomogne. Cijena će biti visoka.


I vijećnička komora u palači Ferro Fini počela je plaviti oko 22 sata po lokalnom vremenu, dok su vijećnici raspravljali o regionalnom proračunu za 2020. godinu, rekao je vijećnik Demokratske stranke Andrea Zanoni u dugom postu na Facebooku.


 
"Ironično je da je komora poplavljena dvije minute nakon što su većinska Liga, Braća Italije i stranke Forza Italia odbacile naše amandmane za borbu protiv klimatskih promjena", rekao je Zanoni, koji je zamjenik predsjednika odbora za zaštitu okoliša, u postu koji također ima fotografije sobe pod vodom, piše CNN.


Vlada Italije proglasila je vanredno stanje u Veneciji koja je pogođena velikom poplavom.

Kabinet italijanskog premijera Giuseppea Contea sinoć je održao vanrednu sjednicu o vremenskim nepogodama koje su se ponajviše odrazile po stanovnike Venecije.

Vodostaj u Veneciji porastao je za 187 centimetara pa su pod vodom ostali trgovi, bazilike i zgrade, a veći dio grada je bez struje. To je najviši vodostaj još od 1996. godine, javlja Anadolija.

Premijer Conte je i lično posjetio Veneciju i uvjerio se u veliku materijalnu štetu te je sinoć saopćio da je vlada izdvojila 20 miliona eura za hitne potrebe Venecijanaca.

Posljednja mjerenja pokazuju da je vodostaj u Veneciji u opadanju, ali je na i dalje na snazi crveni meteoalarm.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije