Iranci tvrde: Zarobili smo 17 špijuna koji rade za američku CIA-u

Radiosarajevo.ba
Iranci tvrde: Zarobili smo 17 špijuna koji rade za američku CIA-u
EPA / Ilustracija

Iran je zarobio 17 špijuna koji rade za američku CIA-u, a neki su osuđeni na smrt, saopćili su u ponedjeljak iranski mediji, a prenosi Reuters.

Državna televizija citirala je saopćenje ministarstva u kojem se navodi da je razbijen špijunski prsten CIA-e te je zarobljeno 17 osoba.

Dužnosnik ministarstva izjavio je kako su neki od uhapšenih osuđeni na smrt, saopćila je poluslužbena državna novinska agencija Fars.

Do zaoštravanja odnosa između Irana i Zapada je došlo nakon međusobnih zapljena iranskog i britanskog tankera.

Iran je u nedjelju upozorio da će sudbina naftnog tankera koji plovi pod britanskom zastavom i koji je on zaplijenio ovisiti o spremnosti posade na saradnju u istrazi, no London odbija iransku inačicu incidenta što se prije dva dana dogodio u strateški važnom Hormuškom tjesnacu.

“Ne želimo sukob s Iranom”, napisao je zamjenik britanskog ambasadora u UN-u Jonathan Allen u službenoj obavijesti naslovljenoj na predsjednika Vijeća sigurnosti i na glavnog sekretara.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt ranije je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Teherana, no prijetio je “ozbiljnim posljedicama”, izražavajući pritom solidarnost sa SAD-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije