Iran zaplijenio inozemni naftni tanker s 12-članom posadom

Radiosarajevo.ba
Iran zaplijenio inozemni naftni tanker s 12-članom posadom
Foto: EPA-EFE / Prošlog vikenda tanker sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nestao u iranskim nacionalnim vodama

Iran je zaplijenio inozemni tanker s 12-članom posadom pod optužbom za krijumčarenje nafte u Perzijskom zaljevu.

Zapljena dolazi u vrijeme rastućih tenzija između SAD-a i Irana zbog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, i nakon što je prošlog vikenda tanker sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nestao u iranskim nacionalnim vodama, objavio je Sky News.

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker prevozio milion litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a s druge strane.

Velika Britanija je početkom juna zaplijenila iranski tanker Grace 1 kod Gibraltara koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Lokalne vlasti Gibraltara, koji je pod britanskim suverenitetom, opravdali su zapljenu sumnjom da ovaj tanker ilegalno prevozi naftu u Siriju kršeći time međunarodne sankcije. Iz britanske vlade su poručili da će pustiti zaplijenjeni tanker ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju, no Iran im je odgovorio da će nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim uslovima.

Prošlog vikenda dogodio se još jedan u nizu incidenata između Irana i SAD-a, odnosno američkih saveznika, kad je u Perzijskom zaljevu tanker nestao.

Tanker Riah, koji je plovio pod panamskom zastavom i za koji su američki mediji izvještavali da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zaustavio se u iranskim teritorijalnim vodama u blizini otoka Kešm, na kojem se nalazi baza iranske Revolucionarne garde. Isključio je svoj transponder, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Američki dužnosnik izrazio je ove sedmice za Associated Press sumnju da su ovaj tanker zaplijenili Iranci.

Prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije