Iran upozorio SAD: "Pretvarate Perzijski zaljev u bure baruta"

Radiosarajevo.ba
Iran upozorio SAD: "Pretvarate Perzijski zaljev u bure baruta"
Foto: Twitter / Iranska vojska zaplijenila britanski tanker

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države da pretvaraju područje Perzijskog zaljeva u “bure baruta spremno za paljenje”, izvijestila je televizija Al Jazeera.

Naftni tankeri koji prolaze kroz Hormuški tjesnac postali su središte sukoba SAD-a i Irana otkako se Washington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuo sankcije kako bi oslabio izvoz nafte iz Teherana.

Nakon eksplozija koje su oštetile šest tankera u maju i junu te iranske zaplijene tankera koji je plovio pod britanskom zastavom, SAD je zajedno s Velikom Britanijom pokrenuo pomorsku sigurnosnu misiju u Zaljevu radi zaštite trgovačkih brodova.

Zarif je, u intervjuu koji je citirala katarska Al Jazeera, rekao da je Hormuški tjesnac “uzak te će postati manje siguran nakon pojave više stranih vojnih brodova”.

“Regija je postala bure baruta spremna za paljenje jer je Amerika i njezini saveznici preplavljuju oružjem”, rekao je Zarif.

Zarif, koji je u nedjelju stigao u Dohu, sastao se u ponedjeljak s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem kako bi mu prenio tu poruku, izvijestili su iranski državni mediji.

Katar, u kojemu se nalazi jedna od najvećih američkih vojnih baza na Bliskom istoku, nastoji se ne miješati u sve veći sukob SAD-a i Irana.

Irak, koji održava dobre odnose s obje strane, u ponedjeljak je upozorio da raspoređivanje stranih vojnih snaga u regiji dodatno podiže napetosti.

“Države Zaljeva mogu zajedno osigurati sigurnu plovidbu”, poručio je na Twitteru irački ministar vanjskih poslova Mohammed al-Hakim.

“Irak mirnim pregovorima želi smanjiti tenzije u regiji. Prisustvo Zapadnih vojnih snaga u regiji pojačat će tenziji”, rekao je Al-Hakim.

Prošlog je mjeseca iranska revolucionarna garda zaplijenila britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca zbog kršenja pomorskih zakona, a dvije semice kasnije Britanije je zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši ih za kršenje sankcija za Siriju.

Zbog situacije s tankerima, Britanija se umiješala u diplomatski spor između velikih sila Europske unije, koje žele održati nuklearni sporazum s Iranom, te SAD-a koji Iranu nastoji nametnuti oštrije sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije