Iran sprema odgovor: Američka vojska je teroristička organizacija poput ISIL-a!

Radiosarajevo.ba
Iran sprema odgovor: Američka vojska je teroristička organizacija poput ISIL-a!
Foto: Tasnim / Heshmatollah Falahat Pishe

Grupa iranskih parlamentaraca pripremila je prijedlog odgovora na najavu SAD-a da će iransku Revolucionarnu gardu proglasiti terorističkom organizacijom.

Predsjednik Parlamentarne komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Heshmatollah Falahat Pishe izjavio je da su tri parlamentarne frakcije izradile prijedlog, koji će biti podnesen predsjedavajućem odboru na razmatranje.

Prema tom prijedlogu, kazao je on, Iran će smatrati američku vojsku terorističkom organizacijom, u randu ISIL-a, ako SAD proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom grupom.

Do novih napetosti između Washingtona i Teherana došlo je nakon što je Wall Street Journal citirao neimenovane zvaničnike koji su rekli da se očekuje da SAD proglasi iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Očekuje se da će spornu odluku američki State Department najaviti već u ponedjeljak. Bio bi to presedan da se zvanična vojska neke države proglasi terorističkom organizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije