Iran poručio SAD-u: Branit ćemo se svim sredstvima protiv agresije

Radiosarajevo.ba
Iran poručio SAD-u: Branit ćemo se svim sredstvima protiv agresije
EPA / Ilustracija

Iran je u petak upozorio Sjedinjene Američke Države da će braniti od eventualnog napada, a Rusija optužila Washington da dovodi situaciju do ruba rata, nakon što je New York Times objavio da je američki predsjednik Donald Trump prvo odobrio napad na iranske ciljeve, a zatim u zadnji trenutak povukao odluku.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog ambasadora u Švicarskoj.

“Iran ne želi rat”, rekao je Aragči.

Međutim, upozorio je “američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji” i dodao da će Iran braniti “svim sredstvima protiv agresije”, kaže se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje drona vrijednog 130 miliona dolara, ali ih je otkazao kad su avioni već bili u zraku, objavio je New York Times.

Trump je odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva, kao što su radarski i raketni sistemi, navodi se u izvještaju visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Avioni su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena jer je došla naredba za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznat ni razlog otkazivanja udara, ističe se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije