Iran osudio najnovije američke sankcije prema Rusiji i Kini

AA
Iran osudio najnovije američke sankcije prema Rusiji i Kini
Foto: Wikipedia / Hassan Rouhani

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi osudio je najnovije američke sankcije Kini i Rusiji, poručivši da su "destabilizirajuće" i "prijeteće po međunarodnu trgovinu".

Mousavi je u pisanoj izjavi objavljenoj na stranici Ministarstva vanjskih poslova Irana uputio kritike na račun posljednjih sankcija SAD-a prema Rusiji i Kini.

Naveo je kako se sankcije kose s rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Mousavi je američke sankcije opisao kao "destabilizirajuće" i "prijeteće po međunarodnu trgovinu", te upozorio međunarodnu javnost u kontekstu toga šta ove sankcije mogu donijeti.

Dodao je kako je Assadov režim u Siriji vlada koja je "članica UN-a, zakonska i legitimna", te kako je Rusija suočena s sankcijama zbog saradnje s tom vladom.

"Američka prekomjerna upotreba sankcija udarac je na narod ove zemlje kao i interese kompanija, osim toga povećava zabrinutost nezavisnih zemalja o slobodnoj trgovini", napisao je Mousavi.  

Američka administracija je na crnu listu stavila pet ruskih plovila, kompaniju i tri pojedinca zbog, kako je navela, isporuke goriva u Siriju.

Američko ministarstvo finansija je saopćilo da je sankcionisana kompanija "Maritime Assistance LLC" radila za OJSC Sovfracht, kompaniju koju su Sjedinjene Američke Države ranije sankcionisale u vezi s operacijama u Ukrajini.

Također su sankcionisana tri pojedinca koja su povezana sa Sovfrachtom te im je zamrznuta sva imovina koju mogu posjedovati u SAD-u, dok je Amerikancima zabranjeno da posluju s njima.

Sankcionisano je također i više kineskih kompanija i državljana te zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije