Indonezija: Raste broj žrtava, najmanje 91 osoba poginula

Radiosarajevo.ba
Indonezija: Raste broj žrtava, najmanje 91 osoba poginula
Foto: EPA / Zemljotres u Indoneziji

Najmanje je 91 osoba poginula u snažnom zemljotresu koji je u nedjelju pogodio indonezijski otok Lombok, saopćila je u ponedjeljak agencija za upravljanje katastrofama.

Većina žrtava bila je na sjevernoj strani Lomboka, u blizini epicentra potresa od 6,9 magnitude, dok su dvije osobe poginule na susjednom otoku Bali, izjavio je glasnogovornik agencije Sutopo Purwo Nugroho, piše ABC.net.au.

Očekuje se da će broj žrtava rasti, kazao je.

“Spašavanje i prikupljanje podataka o žrtvama su u toku”, rekao je Nugroho na konferenciji za novinare napominjući kako do sada nije bilo stranaca među žrtvama.

U zemljotresu je, kako se navodi, najmanje 209 osoba povrijeđeno.

Epicentar potresa bio je u moru, na dubini 10 kilometara, 18 km sjeverozapadno od Lomboka, objavio je Američki geofizički institut (USGS).

Nakon glavnog potresa uslijedilo je dvadesetak slabijih, od kojih je jedan bio magnitude 5.4. Vlasti su odmah izdale upozorenje na cunami koje je poslije ukinuto.

Prošle sedmice Lombok je pogodio zemljotres magnitude 6.4 koji je odnio 17 života i uništio mnoge kuće na otoku. 

Indonezija je na Pacifičkom vatrenom prstenu gdje se spajaju tektonske ploče, pa potresi i vulkanske erupcije nisu rijetkost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije