Indijci dočekuju pilota oborenog aviona u Kašmiru kao heroja

Radiosarajevo.ba
Indijci dočekuju pilota oborenog aviona u Kašmiru kao heroja
FOTO: EPA / Očekuje se dolazak indijskog pilota
Brojni Indijci su se okupili na granici sa Pakistanom kako bi dočekali pilota borbenog aviona kojeg bi Pakistan trebao danas pustiti na slobodu, navodi BBC.

Pakistanski premijer Imran Khan je jučer poručio da odluka o puštanju pilota na slobodu predstavlja "miroljubivi gest". Indijska vojska je pozdravila odluku svojih susjeda.

Avion kojim je upravljao komandant zračnih snaga Abhinandan Varthaman je oboren u srijedu na području Kašmira.

U međuvremenu su obje države pozvale na smirivanje tenzija.

Danas je indijski premijer Narendra Modi rekao da su događaji iz prošlosti zbližili naciju.

"Način na koji su Indijci podržali naše zračne sange je nevjerovatan i ja se klanjam svakom Indijcu zbog toga", rekao je Modi.

U utorak, 26. februara je Indija izvršila zrančne udare na kampove militanata, što je bila reakcija na samoubilački bombaški napad u kojem je ubijeno 40 njihovih vojnika u Kašmiru 14. februara.

Grupa koja je preuzela odgovornost za napad je naglasila da je on bio čin pobune protiv indijske vladavine u ovoj regiji.

Pakistanska država je demantovala tvrdnju da je uključena u napad iz 14. februara i da nije imala drugi način da odogovori na zračne napade Indije osim da aktivira i svoje vazduhoplovne snage. To je za posljedicu imalo obaranje dva indijska aviona na području Kašmira i hapšenje jednog pilota.

Dvije nuklearne sile su razmijestile nekoliko hiljada vojnika na granici. 

U trenutku kada je napetost dostigla kritičnu tačku, Pakistan je zatvorio svoj zračni prostor, ali se očekuje da bi ga mogao otvoriti već danas, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije