Indija: Protesti zbog reforme Zakona o državljanstvu koji je štetan za muslimane

AA
Indija: Protesti zbog reforme Zakona o državljanstvu koji je štetan za muslimane
Foto: AA / Protesti u Indiji

Širom Indije su nastavljeni masovni protesti koji se održavaju zbog sporne reforme Zakona o državljanstvu čime su omogućene privilegije imigrantima koji su pripadnici šest vjerskih zajednica, ali ne i muslimanima.

U gradu Mumbaiju se okupilo nekoliko stotina muslimana, većinom žena, koje su izrazile podršku masovnim protestima.

Od početka protesta u neredima na ulicama Indije život su izgubile 23 osobe. Vlasti Indije odobrile su i revidiranje Nacionalnog registra stanovništva.

Analitičari upozoravaju da bi to moglo dovesti do još intenzivnijih i masovnijih protesta u zemlji.

Povod za val masovnih protesta u Indiji je provedena reforma Zakona o državljanstvu koja je u podređen položaj dovela muslimane imigrante.

To je prva reforma Zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Afganistana nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, kršćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije