Idlib pod bombama: Allahove kuće puste tokom ramazana

Radiosarajevo.ba
Idlib pod bombama: Allahove kuće puste tokom ramazana
Foto: Al Jazeera / Džamija u Idlibu

Nakon što su obavili podne-namaz, mladić Kamel al-Hadadin i ostali vjernici žurno su napustili džamiju Al-Rahman kada je putem radioveze stiglo upozorenje opozicijskog opservatorija za zračni prostor o mogućem zračnom napadu na selo Ma'arrat Misrin, južna periferija Idliba, piše AlJazeera Balkans.

Vjernici su uspjeli izbjeći zračni udar, tokom kojeg su ruski avioni ispustili pet visokoeksplozivnih bombi na zapadni dio sela, a koji se desio šestog dana ramazana.

Džamija je pretvorena u hrpu ruševina, a ogromnu štetu su pretrpjeli i susjedni objekti.

"Džamije i bolnice obično su na listi ciljeva koje bombardiraju ruski avioni, zato smo džamiju napustili čim smo čuli upozorenje opservatorija", kazao je Kamel.

Tridesetogodišnji mladić kaže da je vjernike, koji su tog dana bili u toj jedinoj džamiji u selu, dijelila minuta od sigurne smrti.

Unakažena tijela prekrile su ruševine

U napadu ruskih snaga život su izgubili jedna žena i njeno dijete, koji su se nalazili nedaleko od same džamije.

Njihova unakažena tijela prekrile su ruševine i stranice pocijepanih Kur'ana razbacanih uokolo.

U dvorištu velike povijesne džamije u gradu Ma`arat al-Nu`man, šejh Ahmad al-Alvan obično je držao vjerska predavanja nakon obavljene molitve, na kojima su se okupljale stotine vjernika.

Međutim, mnogi vjernici su sada odustali od posjete džamijama zbog granatiranja, iako je nastupio odabrani mjesec ramazan.

Šejh Al-Alvan je izjavio za Al Jazeeru kako su džamije u provinciji Idlib bile prepune vjernika za vrijeme mjeseca ramazana, koji su se tu okupljali od podne-namaza pa sve do teravih-namaza, molitve koja se obavlja tokom mjeseca ramazana.

Zatvaraju vrata da zaštite vjernike

Međutim, zbog bombardiranja džamija i masakra nad vjernicima, mnogi su odustali od odlazaka na zajedničke molitve, kazao je.

Svaki put kada se pojačaju bombardiranja na sjeveru Sirije, džamije zatvaraju svoja vrata kako bi se zaštitili životi vjernika, pojašnjava.

U pojedinim džamijama na južnoj periferiji Idliba i sjevernoj periferiji Hame već pet godina se nije oglašavao ezan, niti je obavljana molitva.

Prema riječima Al-Alvana, takav slučaj nije zabilježen ni za vrijeme francuske kolonizacije Sirije.

Šejh je istaknuo da se sirijski režim, kao što se i očekivalo, oglušio na pozive koje su islamski učenjaci i šejhovi uputili preko Sirijskog islamskog vijeća i drugih vjerskih institucija da se mjesta za obavljanje molitve tretiraju drugačije barem u mjesecu ramazanu.

Veliki grijeh u Allahovim kućama

"Bombardiranje miroljubivih vjernika u Allahovim kućama spada u veliki grijeh, za koji će počinitelji platiti veliku cijenu na dan polaganja računa pred Uzvišenim Stvoriteljem", kazao je Al-Alvan.

S druge strane, Abdel Moneim al-Khatib, jedan od stanovnika grada Ma`arat al-Nu`man, bombardiranje džamija vidi kao dio sistematske kampanje koju provodi sirijski režim od početka revolucije, s ciljem uništavanja svih oblika života na teritorijama koje su van njegove kontrole.

Apelirao je na vjerske institucije da donesu odluku o zatvaranju džamija na sjeveru Sirije sve dok se ne obezbijedi sigurnost.

Umm Khaled al-Raji, stanovniva grada Saraqib, dijeli isto mišljenje.

Organima nadležnim za pitanja džamija preporučila je da budu oprezni u razdobljima vojne eskalacije i da sigurnosti vjernika i vjernica daju prednost nad zajedničkim obavljanjem molitve u džamijama.

Ciljano uništavanja džamija i crkava

Ciljanje džamija i masakri nad vjernicima koje vrše sirijski režim i njihovi saveznici ostavili su ozbiljne psihološke posljedice na građane Sirije, a naročito na djecu, kazao je šejh Ammar Tawuz, predsjednik Saveza sirijskih učenjaka u Gaziantepu, Turska.

Pojašnjava kako se jedan broj vjernika na sjeveru Sirije plaši ići u džamije i prisustvovati vjerskim predavanjima čak i u vrijeme zatišja, zbog straha od iznenadnih napada sirijskog režima ili zbog bolnih uspomena na ranija bombardiranja.

Skrenuo je pažnju kako dosje sirijskog režima, još od vladavine Hafeza al-Assada, obiluje slučajevima napada i uništavanja džamija i crkava, gdje se otvoreno ignoriraju svi međunarodni zakoni i norme koji kriminaliziraju ciljanje vjerskih objekata tokom ratnih dešavanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije