Identificirane sve žrtve erupcije vulkana na Novom Zelandu

Radiosarajevo.ba
Identificirane sve žrtve erupcije vulkana na Novom Zelandu
Foto:BBC / Žrtve erupcije vulkana

Identificirani su svi stradali u erupciji vulkana na Bijelom otoku, objavila je u utorak novozelandska policija, navodeći među posljednjim identificiranim žrtvama imena dvoje Australaca i jedne Amerikanke.

U erupciji vulkana 9. decembra na popularnom turističkom odredištu stradalo je 18 ljudi a njih 17 liječi se na odjelima za intenzivnu njegu zbog teških opeklina.

Nakon dugotrajne forenzične istrage objavljeno je da su posljednje identificirane žrtve dvoje australskih državljana, 32-godišnji Richard Aaron Elzer i 47-godšnja Julie Richards, i američka državljanka s prebivalištem u Australiji, 49-godišnja Barbara Jean Hollander.

Polilcija je prvi puta objavila i imena dvije žrtve čija tijela još nisu pronađena - riječ je o 17-godišnjoj Australki Winoni Jane Langford i 40-godišnjem Novozelanđaninu Haydenu Bryanu Marshall-Inmanu.

"Postupak identifikacije žrtava završen je", objavila je policija.

Timovi koji pretražuju teren i dalje se nadaju da će pronaći ostatke 17-godišnje djevojke i 40-godišnjeg muškarca. Vjeruje se da se nalaze u moru oko Bijelog otoka ali potragu po navodima policije otežava loše vrijeme.

Sada su poznata imena svih stradalih i nestalih, osim jedne žrtve koja je prošlog vikenda umrla u bolnici. Njezin je identitet na zahtjev porodice zadržan u tajnosti.

Najmanje 12 od 18 stradalih bile su australske državljanke odnosno državljani, a troje Amerikanke odnosno Amerikanci s prebivalištem u Australiji.

Mediji su izvijestili da je muškarac koji je umro u Sydneyu australski državljanin. Dužnosnici su pak naveli da su povrijeđeni upućeni na liječenje u Australiju australski državljani odnosno strani državljani s prebivalištem u Australiji.

Stradalo je i dvoje Novozelanđana koji su na White Islandu radili kao turistički vodiči.

U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo ukupno 47 izletnika, uglavnom iz Australije, SAD-a, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i Novog Zelanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije