Iako je Kongres izglasao opoziv: Porasla podrška javnosti Trumpu

Anadolija
Iako je Kongres izglasao opoziv: Porasla podrška javnosti Trumpu
Foto: AA / Donald Trump

Predstavnički dom Kongresa izglasao je opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, a posljednje istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da je Trumpu od početka tog procesa u javnosti podrška porasla za šest posto.

Globalna istraživačka kuća Gallup provela je istraživanje podrške koju Trump ima u javnosti.

Istraživanje je pokazalo da 89 posto republikanaca u SAD-u podržava Trumpa.

Na upit o procesu opoziva Trumpa, 51 posto ispitanih se izjasnio protiv procesa u Kongresu, dok 46 posto podržava opoziv.

Historijsko glasanje u SAD-u: Podržan opoziv Donalda Trumpa

Historijsko glasanje provedeno je u SAD nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika Donalda Trumpa nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego zastupnički dom predsjedniku.

Istraživanje je pokazalo da Trump uživa podršku 45 posto američke javnosti, što je za šest posto više od podrške koju je imao uoči pokretanja postupka opoziva.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je sinoć opoziv Donalda Trumpa, čime je on postao treći američki predsjednik protiv kojeg je izglasana takva odluka.

Odluka o mogućoj zloupotrebi dužnosti i ometanju rada Kongresa biće upućena u Senat, gornji dom Kongresa, gdje će se održati svojevrsno suđenje. 

Za odluku o opozivu u Senatu je potrebna podrška dvotrećinske većine njegovih članova kako bi Trump napustio Ovalni ured, a to znači da republikanska većina u Senatu lako može blokirati namjere demokrata.

Glasanju u Predstavničkom domu prethodila je tromjesečna istraga optužbi da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i prijem ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog u Bijeloj kući.

Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixon (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.

Slučaj Trump: Šta je opoziv predsjednika SAD-a, kako se odvija i zašto se zahtjeva

0

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije