Humanitarni aktivist pješači 727 kilometara u znak podrške Palestini

Anadolija
Humanitarni aktivist pješači 727 kilometara u znak podrške Palestini
Australski humanitarni aktivist John Salisbury pješači iz Melbournea u Adeleide kako bi duž 727 kilometara turneje promovirao palestinsko pitanje i apelirao na australske vlasti da priznaju nezavisnu Palestinu.

Salisbury je na daleki put krenuo nakon humanitarne utrke koja je u Melbourneu održana pod nazivom "Ljudska prava za Palestince".

"Moja turneja će trajati oko 30 dana. Plan mi je da 16. decembra budem ispred Kongresnog centra u Adeleideu u kojem će biti raspravljano o priznavanju nezavisne Palestine. Krećem na put s ciljem podrške priznanju Palestine", kazao je Salisbury za AA.

U Adeleideu će sredinom narednog mjeseca biti održana konferencija o priznanju Palestine, a organizator je najjača opoziciona Laburistička partija.

"Odluka australskog premijera Scotta Morrisona o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem je apsolutno pogrešna", kazao je Salisbury i dodao da taj potez ne može doprinijeti rješavanju palestinskog pitanja.

On je poručio da Australija i ostatak svijeta moraju dati do znanja Izraelu da ne može dobiti sve što poželi.

"Palestincima treba vlastita zemlja i trebamo ih podržati u tome. Oni su odveć previše propatili", kazao je Salisbury.

Salisburyju je to treća i najduža turneja s ciljem promocije palestinskog pitanja. Ranije je u dva navrata pješačio 286 kilometara dugom rutom iz Sydneya do Canberre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije