Hrabra Iranka nakon prijetnji zatvorom skinula hidžab u javnosti

Radiosarajevo.ba
Hrabra Iranka nakon prijetnji zatvorom skinula hidžab u javnosti
PrtScr / Hrabra Iranka

Facebook grupa My Stealthy Freedom objavila je video koji prikazuje Iranku koja se svađa sa čovjekom koji joj je naredio da namjesti hidžab ili će dati da je uhapse.

Ova Facebook grupa navela je kako je ponašanje ovog starijeg "učenjaka", kako su ga opisali, bilo ponižavajuće i arogantno spram ove žene, a sve je kulminiralo tim da žena skine hidžab na ulici.

"Ova kultura već 40 godina govori ženama šta da rade. To nije uredu. Oni koji žele da pokore žene uvijek izdaju kocept borbe i slobode", napisali su.

Podsjetimo, iranski zakon, koji je na snazi već 40 godina, diktira ženama da moraju pokriti kosu u javnosti - ukoliko to odbiju, mogu završiti u zatvoru.

No, posljednjih godina, sve je više žena koje se suprotstavljaju zakonu, a ova Facebook grupa podstiče Iranke na civilni otpor i poručuje da ne prestaju protestirati, strpljivo i s poštovanjem.

"Ako vas uvrijede, snimite ih. Neka svi vide ružnoću tog ponašanja", poručuju iz grupe.

Masih Alinejad, novinarka koja je pokrenula ovu stranicu pozvala je žene, koje nose vel, ali su protiv toga, da im se pridruže u protestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije