Hoće li komičar bez političkog iskustva postati predsjednik Ukrajine?

Radiosarajevo.ba
Hoće li komičar bez političkog iskustva postati predsjednik Ukrajine?
FOTO: Screenshot / Volodimir Zelenski

Ukrajinci su izašli na izbore na kojima bi komičar bez ikakvog političkog iskustva, koji igra ulogu predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji, mogao pobijediti u prvom krugu.

Volodimir Zelenski (41) vodi prema svim ispitivanjima javnog mnijenja ispred sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko, a privlačan je glasačima zasićenima ukorijenjenom korupcijom u zemlji koja je u središtu spora Rusije i Zapada poslije uličnih protesta 2014. na kojima je zbačen proruski predsjednik, nakon čega je Rusija pripojila Krim.

Ukrajina je u posljednje dvije dekade iskusila dvije prozapadne revolucije koje su na vlast dovele Timošenko 2005. i Porošenka 2014. godine. U posljednjem nizu obrata na ukrajinskoj političkoj sceni, Zelenskij, komičar kojeg treba shvatiti ozbiljno, mogao bi ih pobijediti oboje.

„Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili povjerenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promjene u ukrajinskom sistemu vladanja“, izjavio je analitičar Volodimir Fesenko.

Prema posljednjoj objavljenoj anketi, Zelenskij ima podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16 posto.

Drugi krug izbora trebao bi se održati 21. aprila.

Zelenskij u seriji „Sluga naroda“ igra nastavnika povijesti koji postaje slavan kada se videosnimak u kojem vrijeđa državno vodstvo proširi internetom. On se potom odlučio kandidirati za predsjednika i iznenađujuće pobijedi.

Stvarnost izgleda gotovo kao preslika serije. Zelenskij je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji 1+1 na Staru godinu, nešto prije ponoći, kada su gledaoci očekivali tradicionalnu poruku predsjednika Porošenka.

Televizija 1+1, koja inače prikazuje „Slugu naroda“ i druge zabavne sadržaje, izvlačila se objašnjenjem da je došlo do „tehničke pogreške“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije