Historijski susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una

Radiosarajevo.ba
Historijski susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una
Foto: Twitter / Mike Pompeo
U hotelu Capella na otoku Sentosa u Singapuru, održan je historijski susret između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Nakon pozdrava koje je trajalo 15 sekundi i fotografiranja, dvojica čelnika otišla su iza zatvorenih vrata, uz njih su bili samo prevoditelji, javlja CNN.

Američki predsjednik je prije početka sastanka rekao da se nada da će samit biti uspješan.

"Osjećam se odlično i mislim da ćemo imati sjajne razgovore. Ne sumnjam da ćemo u budućnosti imati dobre odnose", kazao je Trump, nakon što je sjeo pored Kima.

Sjevernokorejski lider je dodao da su postojale brojne "prepreke"  sastanku.

"Ali, sve smo ih premašili i evo nas ovdje danas", dodao je Kim Jong-un, poslije čega su se vrata sobe za sastanke zatvorila.


Prema najavama, dva lidera su tokom 45 minutnog sastanka razgovarali, između ostalog, o četiri teme: Denuklearizacija, kraj Korejskog rata, normalizacija odnosa i ljudska prava. 

Da li su se dotakli svih tema saznat ćemo tokom dana kada se lideri obrate javnosti.

Prvi dio sastanka protekao je bez problema i trajao je planiranih 45 minuta. Oba lidera su bila dobro raspoložena.

Prostorija u kojoj je održan prvi sastanak:

U hotel Capella gdje se održao sastanak, prvi je stigao američki predsjednik. On se na ulazu hotela pojavio 40 minuta prije sastanka, koji je počeo u tri sata ujutro po našem vremenu (devet sati po lokalnom). Petnaest minuta nakon njega stigao je i Kim Jong-un. 

Pojedini mediji su objavili i fotografiju bivše NBA zvijezde Dennisa Rodmana, koji se također pojavio u Capella hotelu. Bivši as Chicago Bullsa veliki je prijatelj sjevernokorejskog lidera.

Rodman je rekao "da je izuzetno sretan zbog historijskog rukovanja Trumpa i Kima".

"Želio sam da vidim da možemo nastaviti zajedno živjeti jedni s drugima, bez mržnje", podvukao je Rodman.

Nakon sastanka dvojice lidera i delegacija dviju zemalja planiran je i radni ručak. U delegaciji SAD-a našli su se i državni sekretar Mike Pompeo, šef Trumpovog kabineta John Kelly i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Očekuje se da će se Trump javnosti obratiti u 10 sati po našem vremenu.

Prije sastanka Trump je poslao tweet da je njegov glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow doživio infarkt te da se nalazi u bolnici.

Građani su se u glavnom gradu Pyongyangu okupili ispred željezničke stanice gdje su na velikom ekranu pratili susret Kima i Trumpa.

Trump - Kim Jong-un - undefined

FOTO: EPA / Građani Pyongyanga su na željezničkoj stanici na velikom ekranu pratili susret Trumpa i Kima

Dan prije sastanka, Trump i Kim su uživali u čarima luksuznih hotela. Trump nije previše izlazio van, dok je Kim, nenaviknut na svjetske metropole, odlučio razgledati grad.

Carter i Clinton bili u posjeti Pyongyangu

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter je 1994. godine posjetio Pyongyang i razgovarao s Kim Il Sungom, ocem aktualnog vladara Sjeverne Koreje.

Carter je još jednom bio u Sjevernoj Koreji i to 2010. godine kada je pregovarao da se puste neki zarobljenici.

Također bivši američki predsjednik Bill Clinton, posjetio je Sjevernu Koreju 2009. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije