Hiljade građana protiv zakona o zabrani nošenje burke i nikaba

AA
Hiljade građana protiv zakona o zabrani nošenje burke i nikaba
Hiljade ljudi izašlo je na ulice Kopenhagena i Aarhusa, dva velika danska grada, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog zakona kojim je zabranjeno nošenje burke i nikaba u javnost.

Građani su šetali zbog neslaganja sa zakonom koji je odobren u danskom parlamentu u maju, a koji je u srijedu stupio na snagu. 

Protestnoj šetnji, pored ljevičarskih aktivista, prisustvovali su i muslimani u toj zemlji, a podršku su pružili i Danci. Okupljeni na trgu u naselju Norrebro su, u znak podrške pokrivenim ženama u toj zemlji, na lice stavili maske i nikab. 

Šetnja je završena u blizini policijske stanice Bellahoj gdje su građani pozvali policiju da je bolje da se, umjesto pisanja kazni za one koji nose nikab, bave ozbiljnijim poslovima. 

Među okupljenima je bila i Sabina Youssef, koja je izjavila da će nastaviti nositi nikab. 

"Ovaj zakon, koji stupa na snagu, je diskriminatorski. U Danskoj samo 50 žena nosi nikab", izjavila je Youssef. 

Žene koje nose nikab će biti kažnjene novčanom kaznom do 1.000 kruna (156 dolara), ako se kažnjavanje uzastopno ponavlja mogla bi biti izrečena novčana kazna do 10.000 kruna (1.224 dolara).

Zakon je odobren u danskom parlamentu u maju sa 75 glasova za, 30 protiv, a 74 zastupnika su bili odsutni sa sjednice. Međutim, zakon koji je opisan kao "diskriminatoran" izazvao je ogorčenje.

Austrija, Francuska i Belgija imaju slične zakone. Francuz alžirskog porijekla Rachid Nekkaz pokrenuo je fond za plaćanje kazni ženama koje nose burke. Zakon je nazvao "ilegalnim" i platio je više od 500 novčanih kazni u šest zemalja.

Nekkaz je također najavio da će ženama plaćati kazne i u Danskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije