Rouhani: Fiksirali smo kurs dolara da spriječimo plan SAD-a o izazivanju krize

Anadolija
Rouhani: Fiksirali smo kurs dolara da spriječimo plan SAD-a o izazivanju krize
Foto: Anadolija / Hassan Rouhani
Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako iza valutne krize u njegovoj zemlji stoje Sjedinjene Američke Države (SAD), koje, prema njegovim riječima, u Iranu žele izazvati ekonomsku krizu.

Iranska novinska agencija IRNA objavila je kako se Rouhani, u glavnom gradu Teheranu, sastao s visokim dužnosnicima iranske vlade. 

Rouhani je kazao kako je Iran fiksirao kurs dolara kako bi obezvrijedio planove SAD-a.

"Ova odluka bila je odgovarajuća za 80 miliona Iranaca. Iako za pojedine to nije bilo dobro, mi moramo razmišljati o većini", rekao je Rouhani.

Osvrnuvši se na datum kada bi američki predsjednik Donald Trump trebao donijeti odluku o nuklearnom sporazumu, Rouhani je kazao:

"Oni su mislili da mogu vršiti pritisak na tržište Irana, stoga su 12. maja željeli napraviti korak protiv iranskog naroda. Naša odluka bila je šamar na odluku koju planira donijeti SAD."

Iranski predsjednik je kazao kako je njegova zemlja spremna na mogućnost da se SAD povuče iz nuklearng sporazuma.

"Imamo strategiju za sve ono što očekuju naši neprijatelji, ali isto tako i za ono što ne očekuju. To ćemo brzo implementirati", rekao je Rouhani, te dodao: "U historiji SAD nije zabilježena aministracija poput ove, koja unosi zabrinutost među američkim narodom, ali isto tako i među svim stanovnicima svijeta."

Delegacije Irana i grupe 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća i Njemačke, u julu 2015. godine su postigle pomenuti nuklearni sporazum.

Sporazum je u većini svijeta dočekan s oduševljenjem, posebno u Teheranu. Smatra se "novom stranicom" u međunarodnim odnosima, ali protiv njega se i dalje glasno zalaže Izrael.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije izjavio da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, pozivajući na niz novih sankcija protiv Vlade u Teheranu. Trump navodi kako se sporazum treba ažurirati, dok se Iran tome protivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije