Harvey, Irma, Jose, Katrina: Kako smrtonosne oluje i uragani dobijaju imena

Radiosarajevo.ba
Harvey, Irma, Jose, Katrina: Kako smrtonosne oluje i uragani dobijaju imena
Harvey, Irma i Jose tri su imena koja će još dugo biti urezana u sjećanje cjelokupne svjetske javnosti, nakon što su uragani s ovm imenima protutnjali prethodnih sedmica širom SAD-a i srednje Amerike, ostavljajući iza sebe veliku štetu.

No, da li ste ikada znali zašto uragani i superoluje dobijaju baš imena kao što su Harvey, Irma, Jose, Katrina, Sandy ili drugi?

Objašnjenje je jednostavno - jer im takva imena određuju meteorološke službe, koje za desetke uragana svake kalendarske godine sastavljaju posebnu listu, s 21 imenom, kako bi adekvatno imenovali svaku oluju. Meteorolozi su još 1953. godine odlučili uraganima davati imena, kako bi se olaškaša komunikacija, ali i kako bi se lakše upozorili građani, piše Mashable.

Do 1978. uragani su dobivali samo ženska imena. Svjetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vjetar postiže brzinu veću od 63 kilometra na sat dobiva vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan.

Imena su, bar kad je riječ o tropskim olujama na Atlantiku te sjeveru i istoku Pacifika, svrstana u po šest kategorija koje se ciklički ponavljaju. Znači, imena koja se koriste ove godine opet će doći na red 2023. godine. S liste se izostavljaju samo ona koja se odnose na uragane koji su donijeli veliki broj ljudskih žrtava i imali su ogromnu razaračku snagu. Ta imena se umirovljuju i više se ne koriste zbog suosjećanja sa žrtvama i onima koji su pretrpjeli gubitak.

Do sada je takvih bilo na desetke, a među poznatim olujama čija imena se više neće ponavljati su Katrina i Sandy.

U vrlo rijetkim godinama kada se desi više od 21 oluje sljedećima se dodjeljuju imena grčkog alfabeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije