Harrazi: Zemlje koji se odazovu skupu u Varšavi neće se moću sakriti od Irana

Anadolija
Harrazi: Zemlje koji se odazovu skupu u Varšavi neće se moću sakriti od Irana
Foto: Pars Today / Kemal Harrazi
Predsjednik iranske parlamentarne Komisije za vanjske poslove i strategije Kemal Harrazi izjavio je danas da se od Irana neće moći sakriti zemlje koje se odazovu antiiranskom samitu u poljskoj Varšavi.

Harrazi je na skupu u Dohi oštro osudio američki plan održavanja antiiranskog samita u Varšavi.

"Cilj tog samita nije samo Iran, već možda SAD planira od domaćina Poljske zatražiti da na njenom tlu postavi raketne sisteme usmjerene ka Rusiji. Zemlje koje se odazovu tom antiiranskom samitu neće se moći sakriti", poručio je Harrazi u izjavi koju je premijela Iranska studenska agencija ISNA.

Ističući kako je riječ i o antiislamskom samitu, Harrazi je kazao kako su poljski zvaničnici podaništvom i političkim neiskustvom pali u ralje imperijalističkih sila.

"Moraju znati da će se ta opasna politika pretvoriti u krizu koja će tu zemlju zaviti u crno", poručio je Harrazi.

Harrazi je kazao da je za rješavanje duboke krize u regiji potrebno raditi na dijalogu i mirnim rješenjima koja će donijeti i ekonomsku stabilnost i uzajamno poštivanje.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo je tokom posjete Egiptu za televiziju Fox kazao kako će 13. i 14. februara u poljskoj Varšavi biti održan samit na kojem će biti razgovarano o destabilizacijskoj politici Irana.

Pompeo je najavio da će na samitu učestvovati zemlje iz svih regija svijeta, a šef poljske diplomacije Jacek Czaputovicz potom je kazao kako će na samitu biti govora o stanju na cijelom Bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije