Haos u Vojsci Austrije: Ministar odbrane čekao na Butmiru, iz Sarajeva krenuo autom

Tanjug
Haos u Vojsci Austrije: Ministar odbrane čekao na Butmiru, iz Sarajeva krenuo autom
Foto: Kleine Zeitung / Hercules

Austrijska vojska se nalazi u teškoj situaciji, na koju je upozorio ministar odbrane Thomas Starlinger, koji je u petak i na "vlastitoj koži" imao priliku osjetiti koliko je austrijska vojna oprema zastarjela.

Jedinom tehničko ispravnom transportnom letjelicom austrijske vojske Hercules C-130, Starlinger je otputovao u Bosnu i Hercegovinu, ali je zbog kvara letjelice danas vraća kolima, a članovi delegacije autobusom, piše Kleine Zeitung, a prenosi Tanjug.

Kada je delegacija trebalo da se krene iz Sarajeva za Beč, na Herculesu je ustanovljen tehnički kvar. Delegacija je morala da napusti avion i sačeka na aerodromu pokušaj popravke.

Međutim pošto nije bilo moguće popraviti kvar, organiziran je autobus vojske za povratak delegacije u Austriju, a taj put, umjesto sat vremena, traje sedam sati. Portparol vojske Michael Bauer objavio je da je avion imao probleme sa hidraulikom.

"Povratak avionom je odložen zbog problema sa hidraulikom. Povratak se sada obavlja drumom. Drugi Hercules čeka na nove propelere, i do kraja januara neće letjeti, a treći transporter je do maja u Engleskoj na tehničkom. Ti avioni su stariji od 50 godina", ukazao je on.

Starlinger je u septembru objavio finansijski izvještaj u kojem je pokazao koliko je kritično stanje u vojsci.

Preporučio je povećanje vojnog budžeta narednih godina sa aktuelnih 2,2 na 3,1 milijardi eura, kao i postepeno povećanje na jedan odsto BDP-a do 2030.

Ukazao je da vojska više nije u stanju da štiti zemlju, niti da pruži pomoć građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije