Haos u Barceloni: Treća noć nereda, u sukobima povrijeđeno 80 ljudi

AA
Haos u Barceloni: Treća noć nereda, u sukobima povrijeđeno 80 ljudi
Foto: EPA-EFE / Neredi u Barceloni

Španske vlasti objavile su da je tokom treće noći nereda, koji su bili najnasilniji do sada, povrijeđeno 80 ljudi, među kojima je 46 policajaca.

Španska autonomna zajednica Katalonija je u protekla tri dana bila poprište nasilnih sukoba između policije i demonstranata, nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne za devetero lidera regionalnog separatističkog pokreta. Devet separatista osuđeno je zbog uloge u jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina.

Iz ureda španskog premijera saopštili su da su uhapšene 33 osobe, a da su četiri zadržane u pritvoru pod optužnicom za narušavanje javnog reda i mira.

Španski premijer Pedro Sanchez predsjedava sastankom sa stručnjacima iz ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstava radi analize sigurnosne situacije u sjeveroistočnoj regiji.

Demonstranti su četvrtak počeli novim blokadama puteva u Kataloniji, a među njima je i glavni autoput koji vodi prema Francuskoj.

Hiljade ljudi od srijede mirno maršira prema glavnom katalonskom gradu Barceloni, gdje štrajkuju studenti, kojima se u petak planiraju priključiti radnički sindikati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije