Haidar Diab: Da su napadnute iranske snage, mogao je biti Treći svjetski rat

Radiosarajevo.ba
Haidar Diab: Da su napadnute iranske snage, mogao je biti Treći svjetski rat
Privatni album / Diab u Siriji

Ratni reporter i novinar zagrebačkog „Večernjeg lista“ Hassan Haidar Diab, koji je u više navrata izvještavao sa sirijskog ratišta i jedan je od rijetkih novinara evropskih medija koji je imao priliku intervjuirati sirijskog diktatora Bashara al-Assada prije tačno godinu, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je operaciju Sjedinjenih Američkih Država i njezinih saveznika.

Novinar porijeklom iz Libanona, kojeg zbog njegovih stavova u regionu nazivaju i kontroverznim, smatra da posljednja operacija neće ni komplicirati ni riješiti sirijski problem.

„Ono što je evidentno jeste da su Sjedinjene Američke Države sa saveznicima, Francuskom i Velikom Britanijom, pokrenuli taj napad, ali zaista na osnovu lažnih dokaza. Danas su stigli istražitelji u Siriju, a već je zauzet stav o korištenju hemijskog oružja!? Dakle, i prije nego je to istraženo“, tvrdi Diab.

Prema njegovim informacijama, većina projektila su oboreni.

„Nikakvi ciljevi nisu postignuti. Ni politički, niti vojni, a najveći gubitnik jesu Zaljevske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, prije svega, koje već sedam godina bez štednje finansiraju džihadinske skupine. Politička karta, politički odnosi u Siriji se neće promijeniti. Assad je prejak, uz Iran i Rusiju. Saudijska Arabija i ostali su vani, a SAD i saveznici preko vojnog udara se pokušavaju uključiti u bilo kakav politički proces“, ističe Diab.

Nadalje, dodaje da je operacija u Siriji trebala početi u četvrtak, ali...

„Trump je dao upute da se čak napadnu i sirijske i iranske snage. Američki vojni vrh je kazao da bi to moglo izazvati  Treći svjetski rat. Ipak, ovo je vojna operacija koja je slabija od one prošle godine“, dodaje on.

Smatra da su posljednji  događaji posljedica onog što se tokom marta dešavalo u istočnoj Guti. Podsjetimo otud su svijet obišle stravične slike nasilja, a svoj glas su digle i međunarodne organizacije diljem svijeta.

Diab naglašava da je to bilo strateški važno mjesto.

„Mi znamo da ni SAD, ni Francuska ni Velika Britanija nisu u igri. Glavni igrači trenutno su u Siriji, htjeli mi ili ne, jesu Turska, Iran i Rusija, i to je to. Saudijska Arabija je vjerovala da vojna operacija prošle godine neće biti onakva kakva je bila.  Vjerovali su da će to biti operacija poput one koja se dogodila u Iraka i Libiji, gdje bi rušili režim. No, to se nije desilo“, zaključio je Diab.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije