Gulen odbacio potjernicu turskog suda

Fena
Gulen odbacio potjernicu turskog suda
Turski imam u egzilu Fethullah Gulen u četvrtak je odbacio potjernicu koju je protiv njega raspisao turski sud, istovremeno negirajući da je organizirao propali vojni udar.

Potjernica neće promijeniti njegov status niti njegove stavove, citiraju američki mediji Gulenove riječi iz saopćenja za javnost nakon što je sud u Istanbulu izdao potjernicu zbog navodnog "davanja instrukcija" za puč od 15. jula.

"Dobro je dokumentovano da je turski pravosudni sistem bez nezavisnog sudstva, tako da je ova potjernica još jedan primjer nastojanja predsjednika Erdogana na autoritarnom sistemu vladavine i njegovog udaljavanja od demokratije", izjavio je Gulen.

Erdogan je u više navrata optuživao Gulena, imama koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji, za planiranje puča od 15. jula, u kome je poginulo najmanje 290 ljudi, među kojima i više od 100 "pučista".

Turska vlada je već poslala dokumente Sjedinjenim Državama u kojima traži izručenje Gulena, čelnika istoimenog pokreta.

Portparol američkog State Departmenta Mark Toner izjavio je na brifingu za novinare u četvrtak da američka vlada razmatra te dokumente kako bi utvrdila predstavljaju li oni zvanični zahtjev za izručenjem.

Odnosi SAD i Turske zategnuti su nakon neuspjelog vojnog udara zbog turskih optužbi o američkom miješanju u ta dešavanja.

Američka vlada negirala je, međutim, svaku ulogu u puču i u više je navrata naglašavala da podržava demokratski izabranu civilnu vladu u Turskoj, istovremeno obećavajući da će nastaviti saradnju sa svojom NATO saveznicom na poljima kao što je borba protiv terorizma, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije