Guaido pozvao narod: "Svi na ulice, žrtve za demokratiju neće biti uzaludne"

Anadolija
Guaido pozvao narod: "Svi na ulice, žrtve za demokratiju neće biti uzaludne"
Samoproglašeni lider Venecuele i predsjednik Nacionalnog parlamenta te zemlje Juan Guaido pozvao je narod na ulice kako bi ponovo održali antivladine proteste 9. marta, u subotu.

Guaido, koji se danas vratio u domovinu, nakon što je 23. februara napustio Venecuelu, obratio se okupljenoj masi na trgu Alfredo Sadel u Caracasu.

"Nećemo čekati ni minute. Ova borba neće biti uzaludna. Mislite o vašoj budućnosti, sanjajte snove o boljoj zemlji. Ako možemo da osiguramo demokratiju i slobodu, žrtve koje bi platili ne bi bile uzaludne", rekao je Guaido.

Naglasio je kako je ipak vrlo važno nastaviti antivladine proteste na ulicama te pozvao na proteste diljem zemlje 9. marta.

Dodao je da je ubijeđen kako će u narednom periodu sankcije protiv vlade Nicolasa Madura biti još oštrije.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala. 

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije