Gradu koji je prije 14 godina poharala Katrina prijeti udar kakav se ne pamti

Radiosarajevo.ba
Gradu koji je prije 14 godina poharala Katrina prijeti udar kakav se ne pamti
Foto: USA Today / Uragan Katrina 2005. godine uništio New Orleans

Iako je "sezona uragana" u New Orleansu tek počela, gradu koji je prije 14 godina gotovo uništio uragan Katrina već prijeti vrlo ozbiljna opasnost.

Kako piše New Republic, a prenosi Jutarnji list, u srijedu je u tom gradu već napadalo 250 litara kiše, a Nacionalna meteorološka služba već je proglasila opasnost od poplava. A to je tek početak.

U srijedu je i Nacionalni centar za uragane izdao upozorenje u kojem stoji da se obali Louisiane približava velika oluja koja bi mogla udariti već u subotu, a tada bi već mogla postati snažan uragan.

Nadležne službe stoga su u New Orleansu već počele dijeliti savjete za pripremu u slučaju udara uragana.

Štaviše, Nacionalna meteorološka služba je objavila dramatičan post na Twitteru u kojem piše "da se zbog nadolazeće oluje trebamo zapitati što možemo danas učiniti kako bi se pripremili za onu veliku". Ta je objava u međuvremenu izbrisana s njihovog profila.


No, stvarni problem nije samo oluja (za koju se očekuje da će dobiti ime Barry ojača li na snagu uragana, što je vrlo izgledno), nego još više njezin tajming.

Naime, u 168 godina koliko se bilježe udari uragana na područje Louisiane, ovo je tek četvrt put da uragan stiže u julu - prethodna tri slučaja su se dogodila u proteklih 40 godina. Prema velikom broju studija, uzrok tome je rast temperature mora u Meksičkom zaljevu, koje su trenutno već blizu rekordnog nivoa, inače uobičajenih za vrijeme sezone uragana.

Rekordna poplava

A taj raniji dolazak uragana ove se godine poklopio s krajnje neuobičajeno dugom sezonom poplava. Naime, rijeka Mississippi konstantno poplavljuje južnu Louisianu još od 6. januara, što je najduža poplava zabilježena na tim prostorima. Poplave su ovdje tipične za proljeće, a nije uobičajeno da se protegnu do sredine jula, kao što je sada slučaj. A nakon 185 dana poplava, upitno je koliko dugo Louisiana može izdržati pod naletom vode.

I tu dolazimo do scenarija kojeg se mnogi plaše, a koji bi za ovu saveznu državu značio potpunu katastrofu - da se istovremeno poklope novi val poplava Mississippija i udar uragana Barry. Louisiana trenutno ima dvije vrste nasipa: jedni državu štite od navale mora uslijed oluje ili uragana, a drugi sprječavaju da se Mississippi izlije iz svog sadašnjeg toka.

Tokom uragana Katrine popustili su ovi prvi nasipi, a ovog tjedna pred najvećim testom do sada su nasipi koji bi trebali obuzdati Mississippi, piše New Republic.

Oni su izgrađeni još 1927. godine, a na nekim mjestima ti su nasipi tek nešto viši od 6 metara, što bi se moglo pokazati kao nedostatna zaštita od nabujale rijeke. Naime, ovog vikenda očekuje se obilna kiša, a istovremeno bi Barry mogao uzrokovati dizanje nivoa mora, što bi moglo blokirati tok rijeke u Meksički zaljev. Prema prognozama Nacionalne meteorološke službe vodostaj Mississippija bi se uslijed tih pojava mogao dići na nivo na kakvom nije bio otkad su nasipi napravljeni (dakle, prije više od 90 godina), te postoji velika opasnost da rijeka probije nasip na nekim dijelovima.

"Promjena historije"

Prije samo osam godina Mississippi je skoro probio nasip na dijelovima iznad New Orleansa, a već tada su se dužnosnici bojali da bi u najgorem slučaju dijelovi nasipa mogli "skliznuti" u rijeku zbog erozije.

Ako dođe do probijanja, New Orleans bi se suočio s potpuno drugačijom poplavom nego što je bila ona izazvana uraganom Katrina, ali potencijalno razornijom. Zavisno od toga na kojem bi se tačno dijelu nasipa dogodio proboj, piše New Republic, moglo bi se dogoditi da više ne bude moguće vratiti rijeku Mississippi u njen prijašnji tok. To bi imalo razoran efekt na poljoprivredu i petrohemijsku industriju, zadalo potencijalno fatalan udarac New Orleansu i promijenilo tok američke historije.

I dok New Republic dramatično upozorava na najgori mogući scenarij, moguće je da se ništa od navedenog neće dogoditi. Ali, izgledi za takav scenarij sve su veći - čak i da Barry skrene sa svojeg sadašnjeg puta, ništa ne garantuje da neki sljedeći uragan neće udariti, zajedno s poplavljenim Mississippijem, ravno na Louisianu i New Orleans. Jer, kako se klima sve više zagrijava, u zraku će biti sve više vlage čime će se povećati šanse za obilne kiše u ionako vlažnim područjima.

Najgore je to što Louisiana nije pripremljena na dvostruku prijetnju. Američka vojska je tek lani, nakon 14 godina, završila rekonstrukciju nasipa koji državu štite od navale mora. Iako je koštala čak 14 milijardi dolara, već sada su inženjeri američke vojske primijetili da imaju ozbiljnih nedostataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije