Gradonačelnik Londona blokirao gradnju jednog od najvećih tornjeva u Evropi

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Londona blokirao gradnju jednog od najvećih tornjeva u Evropi
Foto: YouTube / Tulip Tower

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je blokirao gradnju tornja kojeg su neki okarakterisali kao kontroverznim, piše CNN.

Svoju odluku je Khan obrazložio rekavši da bi objekt naštetio javnom interesu. Naglasio je da bi toranj poznat pod imenom Tulip naštetio historijskom okruženju i imidžu glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovakva odluka je uslijedila četiri mjeseca nakon što je gradska vlast prvobitno dozvolila da se počne sa gradnjom objekta visoke 304 metra. Bio bi drugi po visini u zapadnoj Evropi.

Toranj je projektovao arhitekta Norman Foster zajedno sa svojim saradnicima. U njemu bi se nalazili vidikovac, restorani i edukacijski centar za djecu. U njemu bi se nalazile takozvane staklene mahune iz kojih bi se pružao pogled na cijeli grad.

Idejni projekat tornja je izazvao mnoštvo kritika. Neki tvrde da bi čak ugrozio zračni saobraćaj jer se u blizini nalazi aerodrom.

Dok neki smatraju da bi naštetio gradu, oni koji stoje iza projekta tvrde da bi toranj privukao 1,2 miliona posjetitelja godišnje i omogućio prihod od 2,6 milijardi maraka.

Projektanti su anketirali građane Londona. Anketa je pokazala da od hiljadu građana, njih 65 posto smatra da bi toranj bio atraktivan.

Poručili su da su razočarani odlukom prvog čovjeka prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva ne navodeći da li će revidirati projekat, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije