Graditelj malezijskog razvojnog čuda Mahathir Mohamad vraća se na vlast

AA
Graditelj malezijskog razvojnog čuda Mahathir Mohamad vraća se na vlast
Foto: EPA / Mahathir Mohamad
Bivši premijer Malezije Mahathir Mohamad, koji se, nakon 15 godina pauze, vratio na političku scenu, te kao lider ujedinjenog opozicionog bloka Nada naroda jučer pobijedio na parlamentarnim izborima i ponovo preuzima vlast u toj zemlji.

Mahathirova ujedinjena opozicija izvojevala je historijsku izbornu pobjedu ispred vladajuće koalicije koju predvodi Partija ujedinjenih Malaja (UMNO) i aktuelni premijer Najib Razak.

Ujedinjena opozicija osvojila je 122 zastupnička mjesta u parlamentu koji broji 222 parlamentaraca. Osvojenom natpolovičnom većinom u parlamentu, kandidat opozicije 92-godišnji Mahathir se vraća na funkciju premijera Malezije.

Mahathir je bio na čelu Vlade Malezije od 1981. do 2003. godine, a smatra se glavnim arhitektom historijskih koraka u razvoju koje je njegova zemlja napravila krajem 20. stoljeća.

Mahathir slovi za Razakovog političkog mentora, a vratio se na političku scenu kako bi pomogao ujedinjenoj opoziciji da provede reforme u Maleziji. U ovom periodu, Malezija je iz treće svjetske ekonomije koja izvozi sirovine prerasla u industrijsku zemlju s visokom tehnologijom i modernom infrastrukturom.

Rođen je 10. jula 1925. godine u gradu Alor Setar, na sjeverozapadu Malezije, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Potom je upisao medicinu u Singapuru, dijelu Malezije koji je u to vrijeme bio britanska kolonija. Po završetku fakulteta, Mahathir se vratio u rodni grad Alor Setar, gdje je nastavio doktorski studij. 

Kao student pristupio UMNO-u

Mahathir je tokom političke karijere podržavao nezavisnost Malezije i suverenitet malajskog naroda. Ulagao je značajne napore za zaštitu malajskog jezika i kulture te islama kao vjere malajskog naroda.

Ova interesovanja i ideali su ga već od rane mladosti usmjerili ka politici. U periodu dok je još bio student, 1946. godine, ušao je u UMNO, partiju koja je u tom periodu tek osnovana.

Nakon što je Malezija 1957. godine proglasila nezavisnost, Mahathir je postao jedan od aktivnijih članova partije koja je ostavila pečat na politiku zemlje. U federalni parlament ušao je 1964. godine. Nakon što je proveo jedan mandat u parlamentu, zbog nesuglasica s liderom UMNO-a i premijerom Tunku Abdul Rahmanom, udaljen je iz stranke.

Vratio se u politiku kada je Tunku podnio ostavku, a početkom 1970-ih godina ušao je u Vladu, da bi 1976. godine preuzeo dužnost zamjenika premijera. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1981., nakon što je Husein Onn podnio ostavku, on preuzima dužnost predsjednika Vlade Malezije.

Mahathiru pripada titula lidera koji je izborima došao i najduže ostao na vlasti, a tokom 22 godine pobijedio je na pet izbora.

U tom periodu je, kroz velike infrastrukturne projekte, doprinio razvoju zemlje. Zahvaljujući Mahathirovim koracima i reformama na polju ekonomije i obrazovanja, Malezija je postala najbogatija zemlja u regiji, a ujedno i najbrže rastuća ekonomija.

Mahathir se 2003. godine, kao 77-godišnjak, svojevoljno prestao aktivno baviti politikom.

Povratak u politiku 

Mahathir je i nakon odlaska u penziju ostao značajna figura na političkoj sceni Malezije te je često kritikovao pogreške premijera koji su došli na vlast poslije njega.

Partiju UMNO, čiji je član bio više od 70 godina, napustio je 29. februara 2016. godine, nakon što je pružila podršku vladi Rezaka koja je upletena u skandale korupcije i pranja novca u vezi razvojnih fondova "RM2.6bil" i "1Malaysia Development Berhad". Tada je izjavio da ga je sramota da bude povezan sa strankom koja podržava korupciju. Potom je 9. septembra 2016. godine osnovao Ujedinjenu partiju Malezije (PPBM).

Na izbore u Maleziji izašlo 76 posto birača.

Aktuelni premijer Razak predvodi koaliciju Nacionalnog fronta (BN) u čijem sastavu najjaču političku opciju predstavlja Nacionalna partija ujedinjenih Malaja (UMNO) koja je na vlasti od 1957. godine i malezijskog sticanja nezavisnosti od Velike Britanije.

Razakov blok je osvojio 79 zastupničkih mjesta u parlamentu u kojem je dosad imao 133 zastupnika.

Razak je kasno sinoć poručio da će poštovati odluku naroda, ali da još uvijek niti jedna opcija nema većinu u parlamentu. On je također kazao da će odluku o tome ko će biti premijer donijeti malezijski sultan Muhammed. Islamska partija Malezije osvojila je 18 zastupničkih mjesta.

Mahathir je sinoć izjavio da je njegov opozicioni blok sigurno osvojio potrebnu natpolovičnu većinu u parlamentu Malezije i da je to dovoljno za njegov povratak na funkciju premijera te zemlje.

Hiljade građana izašle su na ulice i proslavljaju pobjedu Mahathira i njegovog bloka, a on ih je u sinoćnjem obraćanju pozvao da budu umjereni i ne izazivaju nerede.

Ukoliko bude ponovo imenovan za premijera, ponijet će titulu najstarijeg predsjednika Vlade u svijetu koji je na vlast došao putem izbora.

Infografika - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije