Grad Thurrock odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Grad Thurrock odao počast žrtvama genocida u Srebrenici
Gradonačelnica grada Thurrock, članovi Gradske uprave i Gradskog vijeća, prijatelji, pripadnici lokalne zajednice okupili su se kako bi obilježili 23. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Gradska uprava Thurrocka odredila je prostor u svojoj bašti gdje su zasađene ruže kao podsjetnik i one su nazvane imenom “Srećanje na Srebrenicu - Kraj seksualnog zlostavljanja kao oružja rata” (Remembering Srebrenica – Ending Sexual Violence as a weapon of War), piše portal YourThurrock.com.

Bijele ruže predstavljaju nevinost dok zelene predstavljaju nadu.

Kristina Jackson iz dobrotvorne organizacije Thurrock CVS rekla je da je Thurrock jedan od mnogih gradića širom Engleske koji želi se sjećati na razne događaje kako bi mijenjali stereotipove i predrasude koji hrane mržnju.

“Danas je prilika da okupimo zajedno lokalne zajednice kako se sjećali na snagu i hrabrosti preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, koji je bio najveći zločin u Europi još od Drugog svjetskog rata”, spomenula je Jackson.

Mnogi događaji u Velikoj Britaniji organiziraju se zajedno sa pripadnicima svih religija kako bi se borili protiv predrasuda i mržnje u lokalnim zajednicama.

Osim što je cilj odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, cilj je također ojačati odnose u svojoj zajednici.

Moto ovogodišnjeg događaja obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici je “postupci hrabrosti” (Acts of Courage).

Jedan od organizatora obilježavanja Lee Eggleston izjavio je da nasilje nad ženama, posebno silovanja koje je postalo uobičajena slika posljednjih ratova.

Danas šaljemo pisma Udruženju žena, preživjelih žrtava sa porukama solidarnosti i podrške za žene u Bosni. Važno je prepoznati da je seksualno nasilje u ratovima strateška politika etničkog čišćenja. Mi radimo sa preživjelim žrtvama koje ne žele govoriti o onome šta im se dogodilo, s obzirom na stid, stigmu, zbog osjećaja krivice i to da im ljudi ne vjeruju. Svim našim sestrama u Bosni i Hercegovini poručujemo - solidarišemo se s vama”, poručio je Eggleston.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije