Grabar-Kitarović u Varšavi: Hrvatska najviše doprinijela u antifašističkoj borbi

Radiosarajevo.ba
Grabar-Kitarović u Varšavi: Hrvatska najviše doprinijela u antifašističkoj borbi
Foto: Twitter / Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas iz Varšave gdje prisustvuje 80. godišnjici od početka Drugog svjetskog rata da je Hrvatska najviše doprinijela u antifašističkoj borbi u odnosu na druge evropske zemlje, piše portal  Index.hr.

"Ovdje smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana", rekla je predsjednica.

Crni 1. septembar: Dan kada je počeo Drugi svjetski rat

Prema njenim riječima, ova godišnjica podsjeća na potrebu da se stalno i s najvećom odgovornosti ulažu najveći napori u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti kako se više nikada ne bismo morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata.

U Poljskoj boravi nekoliko predsjednika država i vlada povodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata. Među njima su njemačka kancelarka Angela Merkel i američki potpredsjednik Mike Pence, navodi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije