Gore pluća naše planete, ne piše nam se dobro: I NASA izuzetno zabrinuta

Radiosarajevo.ba
Gore pluća naše planete, ne piše nam se dobro: I NASA izuzetno zabrinuta
Foto: NASA / Tužno i strašno...

Gore pluća svijeta!

Gotovo 9 hiljada aktivnih požara (ukupno 72 hiljade incidenata) zasivilo je nebo iznad Amazone - a snimke gustog dima ulovila je i međunarodna svemirska stanica. Nažalost, uništenje jedne od najraznolikijih vegetacija svijeta nije jedina posljedica koja prijeti...

U Amazonu živi čak deset posto svih životinjskih vrsta i ova prašuma, inače najveća na svijetu, područje je s najvećom svjetskom bioraznolikošću.

Ipak, ovaj magični svijet divljine nestaje pred našim očima i ne samo to - sateliti NASA-e zabilježili su tmurne prizore ugljičnog monoksida koji požari šalju u atmosferu. 

NASA je mjerila nivoe ugljičnog monoksida na visini od 5,500 metara od 8. do 22. augustate je objavila animaciju zabilježenih podataka.

Ugljični monoksid prikazan je u bojama kako se diže u atmosferu.

Riječ je o zagađivaču zraka koji može preći velike razdaljine i ostati u atmosferi oko mjesec dana, te je riječ o nečemu što ima veliku ulogu u klimatskim promjenama.

NASA navodi da je ugljični monoksid zasad zabilježen na velikim visinama i trenutno ima malo utjecaja na zrak koji udišemo, no dolazi sezona jakih vjetrova koji će ga spustiti na visine gdje će moći itekako utjecati na kvalitetu zraka. 

Dodamo li da su ove godine gorjeli i Sibir i Aljaska, koji su već u atmosferu izbacili 163 MEGATONE ugljikovog oksida, shvaćamo zbog čega su struka i naučnici toliko uznemireni.

Šumske požare ove je godine uzrokovao čovjek.

Zanimljivo je da su buknuli nakon što je Jair Bolsonaro postao brazilski predsjednik. Inače se zalaže za "prenamjenu" prašume i dodjelu tog zemljišta kompanijama koje se bave rudarstvom, sječom drveća i poljoprivredom...

Dodajmo i da je nevladine organizacije, koje se zalažu za očuvanje Amazona, optužio da su podmetnuli požare. I ne, nije ponudio nijedan dokaz za tu tvrdnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije