Google najavljuje intenzivniju borbu protiv online ekstremizma i terorizma

Anadolija
Google najavljuje intenzivniju borbu protiv online ekstremizma i terorizma
Kompanija Google najavila je intenzivniju borbu protiv ekstremizma na internetu i aktiviranje dodatnih snaga kako bi otkrila i uklonila s interneta video snimke i sadržaje povezane s ekstremizmom i terorizmom.

Ova najava iz Googlea stiže u sjeni vala novih terorističkih napada u Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

Posljednji u nizu terorističkih napada dogodio se sinoć u Londonu kada je napadač vozilom uletio među vjernike ispred džamije i tom prilikom ubio jednu, a povrijedio deset osoba.

“Dok su nama i drugima trebale godine rada da otkrijemo i uklonimo online sadržaje koji krše naše pravilnike, gorka istina je da kao industrija moramo priznati da moramo dosta toga uraditi sada, odmah“, navodi se u saopćenju čelništva Googlea.

Nevladine organizacije koje se zalažu za toleranciju i borbu protiv mržnje često su kritikovale rukovodstvo Googlea i društvenih mreža da ne čine dovoljno da spriječe propagandu ekstremista na internetu.

Google je s kompanijama Facebook, Microsoft i Twitter nedavno postigao dogovor o intenziviranju zajedničkih napora na razvijanju mehanizama za brzo otkrivanje govora mržnje i ekstremizma na internetu, a nakon posljednjih napada u Londonu Google je istupio s novom najavom da će dodatno intenzivirati napore u tom pravcu.

Najavljeno je da će biti udvostručen broj eksperata koji za Google rade kao identifikatori spornih sadržaja, a najavljeno je i masovnije obučavanje ljudi za te zadatke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije