Skupština UN-a osudila Izrael zbog prekomjerne upotrebe sile protiv Palestinaca

Radiosarajevo.ba
Skupština UN-a osudila Izrael zbog prekomjerne upotrebe sile protiv Palestinaca
EPA / Ilustracija

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) osudila je u srijedu Izrael zbog prekomjerne upotrebe sile protiv palestinskih civila i zatražila od glavnog sekretara Antonia Guterresa da preporuči "međunarodni mehanizam zaštite" za okupirani palestinski teritorij.

Glavna skupština UN-a donijela je Rezoluciju o tome s 120 glasova za, osam protiv te  45 suzdržanih glasova, na prijedlog Alžira, Turske i Palestinaca nakon što su Sjedinjene Države stavile veto na sličnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a ranije ovog mjeseca.

Rezolucije Glavne skupštine nisu pravno obvezujuće, ali imaju političku težinu.

U Rezoluciji se osuđuje prekomjerna upotreba sile ali se ne spominje Hamas koji kontrolira Gazu. Više od 120 Palestinaca ubile su izraelske snage na graničnim protestima u Gazi nakon 30. marta. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se 14. maja, na dan kada su SAD preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zbog međunarodne osude upotrebe sile Izrael je izjavio kako su mnogi od smrtno stradalih bili militanti te da je izraelska vojska odbila napade na granici između Izraela i Gaze dok je Washington podržao pravo Izraela da se brani.

Palestinci i njihovi pristaše kazali su pak kako su većina ubijenih bili nenaoružani civili, te da je Izrael upotrijebio protiv njih prekomjernu silu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije