Glasali Trump i Clinton: Za koga je glasala Melania?

Anadolija
Glasali Trump i Clinton: Za koga je glasala Melania?
Kandidati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Hillary Clinton iz reda demokrata i republikanac Donald Trump, izašli su na glasanje na predsjedničkim izborima.

Hillary Clinton je u pratnji supruga Billa glasala rano jutros, nedugo nakon otvorenja birališta u osnovnoj školi nedaleko od njihove kuće u Chappaquai, u New Yorku.

U New Yorku je na Manhattanu oko 11 sati prema lokalnom vremenu u pratnji supruge Melanie glasao je predsjednički kandidat iz reda republikanaca Donald Trump.

Sve društvene mreže bruje o pogledu Donalda Trumpa  prema Melaniji za vrijeme glasanja, te se mnogi pitaju za koga je glasala Melania i zbog čega joj Trump ne vjeruje.

melania_trump_izbori_donald_sad_glasanje_twitter.jpg - Glasali Trump i Clinton: Za koga je glasala Melania?

Glasanje na njihovom biračkom mjestu pratio je veliki broj medijskih ekipa, ali i pristalica i protivnika njegove politike. Pred sami dolazak na mjesto glasanja, Trumpu su prisutni zviždali usred Manhattana.



Ankete pokazuju da će rezultati izbora biti neizvjesni u odnosi Trump - Clinton do samog kraja.

Inače, na današnjim izborima u SAD-u 230 miliona registriranih birača ima pravo glasa da odlučuje o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, a koji će biti 45. predsjednik.

Predizbornu kampanju obilježili su vatreni nastupi oboje kandidata, zapaljive izjave, teorije zavjere i sl.

Glasači u SAD-u danas ne biraju direktno predsjednika i potpredsjednika, već članove Elektorskog/Izbornog kolegija (Electoral College) koji se biraju zasebno u 50 saveznih država i saveznom distriktu Columbia.

Elektorski kolegij broji 538 članova - Kalifornija kao država s najviše stanovnika ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29). Slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora. Kandidat koji osvoji 270 elektora – apsolutnu većinu od 538, je onaj pobjeđuje.

Ono što je neobično u SAD-u jeste da, kod biranja članova kolegija, vlada pravilo „pobjednik nosi sve“ (winner-takes-all, eng.), što znači da kandidat koji u toj državi osvoji većinu glasova – nevažno kojom razlikom – dobiva glasove svih njenih elektora, i upravo ovaj sistem onemogućava kandidatima trećih stranaka da postanu predsjednici. Ovaj sistem samo ne važi u Nebraski i Maineu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije