"Čudovišta koja dolaze" - nove tehnologije i trendovi u novinarstvu

S. P.
"Čudovišta koja dolaze" - nove tehnologije i trendovi u novinarstvu
Global Editors Networks samit, održan prošle sedmice, najveća je svjetska konferencija urednika i novinara. Kao i prethodne godine, domaćin i partner GEN samita 2017. bio je Grad Beč.

Globalna mreža urednika (Global Editors Network) ugostila je svoju najveću publiku dosada, s više od 750 urednika, medijskih inovatora, CEO startup poduzeća i medijskih kuća iz više od 70 zemalja svijeta koji su prisustvovali i učestvovali na predavanjima u VR Studiju, GEN Expo i konferencijskoj dvorani.

Strateški partneri GEN Samita su Grad Beč, EuroCommPR, Facebook, Telecom Austria Group. Samit su podržale i Bill and Melinda Gates fondacija, Knight fondacija i Open Society fondacija.

Predstavnici iz Bosne i Hercegovine na samitu su bili novinari, urednici i direktori medijskih kuća: BHRT, TVSA, Oslobođenje, Dnevni avaz, Start BiH, Žurnal.info, Nezavisne, Federalna novinska agencija FENA, Klix.ba i Radiosarajevo.ba, kao i predstavnik EuroCommPR Sarajevo.

Mnogi istaknuti predstavnici svjetskih medija i kompanija govorili su tokom tri dana konferencije, među kojima su glavni govornici Martin Baron iz Washingtona Posta, Ben Smith iz BuzzFeeda, Amy Webb iz Instituta Future Today i Campbell Brown s Facebooka.

Predavanja i radionice održali najinovativniji umovi u medijima i podijelili svoje ideje i saznanja.

Izdvojit ćemo dva predavača koji su svojim predavanjima pokušali predstaviti i objasniti budućnost novinarstva i distribucije vijesti kroz nove tehnologije i trendove.

Od propovijedanja do alata za propovijedanje (From Storytelling to Storytooling)

Amy Webb, osnivačica Instituta Future Today, opisana je kao GEN Summit sama za sebe, pružajući uvid i smjernice više od bilo kojeg urednika u samo 45 minuta predavanja.

Ispričala je tri priče o budućnosti distribucije vijesti, koje uključuju mnogo novih trendova. Trendove je nazvala Čudovištima koji dolaze, objašnjavajući zašto se plašimo promjena. Predstavljajući razlog tome u nemogućnosti ljudskog mozga da prihvati nove stvari, nove tehnologije, što je zaista paradoks sadašnjice. Važno je prevazići novinarske strahove planiranjem i korištenjem alata koje koriste „futuristi tehnologije“. Predstavila je pojmove Augmented Reality (Proširena stvarnost - AR) na primjeru Snapchata i pokušala predstaviti korištenje Umjetne inteligencije (Artifical Inteligence - AI).

Webb je naglasila da je važno svaki dan deset minuta čitati o novostima u tehnologiji.

Izvrsno i edukativno predavanje može pogledati ovdje: 

Campbell Brown, direktorica odjela za partnerstva za vijesti iz Facebooka, održala je predavanje na temu Kao partner, šta Facebook može učiniti za izdavačke kuće?

Pogledajte više u videu ispod: 

 

U sklopu GEN Samita 2017 u Beču, dodijeljene su nagrada za digitalno novinarstvo "Data Journalism Award" na ceremoniji i gala večeri u Hofburg palači (Hofburg Imperial Palace).

Ceremoniju dodjele nagrada otvorila je Renate Brauner, bivša dogradonačelnica Beča i gradska ministrica za finansije i ekonomske i međunarodne poslove. Pozdravila je sve učesnike i posebno pohvalila saradnju novinara i predstavnika medijskih kuća s EuroComm uredima i informiranju javnosti o aktivnostima grada Beča i održavanju komunikacije sa svim glavnim gradovima.

Dodjelu nagrada na GEN Summitu u Beču možete pogledati na ovom videu: 

Samo nekoliko dana nakon završetka GEN Summit 2017. u već  je predstavljen sljedeći GEN Samit koji će za naredne dvije godine biti održan u Lisabonu.

Neki od ostalih izvrsni predavača na GEN Sumitu sa svojim spektakularnim primjerima iz prakse bili su:

FUTURE OF JOURNALISM – How to deal with the journalism challenges of tomorrow? Here are some clues – by Peter Bale

MOBILE – The GEN Summit studies the “augmented” newsroom: A hybrid of new platforms, technologies and methods – By Christian Jensen

DIGITAL DISRUPTION – Media Innovation: A never-ending Story: Media must juggle technology with revenue streams – by Markus Strohmayer

ARTIFICIAL INTELLIGENCE – A sober look at AI in journalism from the GEN Summit: Possible challenges and necessary precautions for worst case scenarios – by Christian Jensen

VIRTUAL REALITY – "VR was predicted to develop twice as fast mobile technology but, serious doubt has been cast over its future." – by Lucy Thomas

DATA JOURNALISM — Making data count: winners of the Data Journalism Awards 2017 go for impact — by Christian Jensen

 SOCIAL MEDIA – It’s getting increasingly personal: Journalists worry as algorithms take social media where there are no frontiers – by Lucy Thomas

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije