Francuska: Žuti prsluci najavili da je ovog vikenda odlučujući korak

Fena
Francuska: Žuti prsluci najavili da je ovog vikenda odlučujući korak
Foto: Anadolija / Ilustracija

Pristaše pokreta "Žuti prsluci" najavili su za subotu nove Prosvjede diljem Francuske, 17. vikend zaredom.

Kako prenose francuski mediji, sudeći po najavama na Facebooku, ovog vikenda se mogu očekivati značajniji prosvjedi nego na prethodnim, s obzirom na to da su iz pokreta najavili da će 17. vikend protesta predstavljati "odlučujući korak" za "Žute prsluke", prenos Al Jazeera.

Lideri pokreta su, podsjećaju francuski mediji, već ranije najavili da će tijekom ožujka "intenzivirati" prosvjede.

U međuvremenu, nedavno istraživanje, koje je u veljači objavio dnevnik Journal du Dimanche, pokazuje da Francuzi više ne podržavaju proteste pokreta "Žutih prsluka" i žele da oni prestanu.

Od početka prosvjeda, "Žuti prsluci" sve više gube podršku u stanovništvu, a sada ih čak 52 posto smatra da prosvjedi trebaju prestati, prenijele su ranije agencije.

Građani se, kako pokazuje istraživanje, sve više distanciraju od prosvjeda zbog ponašanja, nasilja i napravljenih troškova po državu.

List je naveo da je sve manje ljudi koji izlaze na prosvjede, što jasno pokazuje sve manju podršku građana.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet zatražila je nedavno od Francuske "temeljitu istragu" o policijskoj uporabi sile tijekom posvjeda građanskog pokreta, koji se održavaju svake subote od 17. studenog.

Bachelet je u govoru u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi rekla kako "ohrabruje francuske vlasti da nastave dijalog s tim pokretom" i hitno provedu "temeljitu istragu zbog izvješća da je policija prekomjerno uporabila silu na prosvjedima".

Protesti "Žutih prsluka" pokrenuti su zbog nezadovoljstva građana politikom predsjednika Emmanuela Macrona i nastavljeni su i pored ustupaka koje je francuska vlast napravila, prihvativši brojne zahtjeve prosvjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije