Francuska policija ispalila suzavac na "žute prsluke"

Srna
Francuska policija ispalila suzavac na "žute prsluke"
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Protesti u Parizu

Francuska policija ispalila je suzavac prema maskiranim demonstantima u centru Pariza nakon što se više hiljada ljudi okupilo na ulicama prijestonice i ostalih gradova zbog protesta zbog politike predsjednika Emmanuel Macron. 

Radnički sindikati i „žuti prsluci“ izašli su na ulice širom Francuske nekoliko dana nakon što je Macron iznio razne prijedloge, uključujući smanjenje poreza.


Policija je ispalila suzavac da bi rastjerala grupu maskiranih demonstranata koji su se okupili ispred učesnika tradicionalnog marša povodom 1. maja.

Nekoliko demonstranata s kapuljačama ili u žutim prslucima bacalo je razne predmete na policiju.


Francuska policija jučer je upozorila na mogućnost sukoba s anarhistima iz krajnje desnice nakon što su putem društvenih medija pozivi upućeni ekstremistima iz grupacije "Crni blok" da izađu na ulice.



Vlasti su izrazile očekivanja da će se oko 2.000 ekstremista iz "Crnog bloka" iz raznih dijelova Francuske i Evrope pojaviti na marginama tradicionalnih mitinga povodom 1. maja.

Policija je saopćila da je od jutros uhapšeno 88 osoba. 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije